lördag 12 april 2008

Nilsson och Nyström

Jag håller på och läser LO-ombudsmännen Anders Nilsson och Örjan Nyströms bok Den sociala demokratins andra århundrade? Pusselbitar till en ny reformistisk strategi (Atlas, 2005). Den är jävligt bra på ett överraskande sätt: få, ack så få svenska intellektuella utanför akademin bryr sig om att förstå samhällsekonomiska frågor och skriva om dessa för en icke-akademisk publik, men Nilsson och Nyström förenar på ett uppfriskande sätt politiskt förnuft och praktiska kunskaper och insikter med gedigna akademiska kunskaper.

Sveriges stora tidningar med DN i spetsen visar återigen hur irrelevanta och anti-intellektuella de är för den som är genuint intresserad av att förstå samhällsekonomin: ingen av dem har recenserat Nilsson och Nyströms bok. (Jag har kollat i databaserna Presstext och Mediearkivet.) På DN är det clownfilosofer som Hardt och Negri som gäller. Eller ekonomidelen, som nog kan vara intressant men som sällan försöker ta de större perspektiven. Jag blir förbluffad över att folk som gör tidning och ska föreställa intellektuella kan leva med den dubbelbokföringen: "på vår tidning finns det två sätt att tala om ekonomi: Hardt och Negri, eller nyheter. Hardt och Negri är clownfilosofer och kan inte på något sätt förklara någonting som faktiskt händer i världen, bland det de saker som vi skriver om på ekonomisidorna, men vi skriver i alla fall om dem för de är hippa och något för de kulturintresserade. På ekonomisidorna har vi inga förklarande ambitioner utan återger bara nyheter." Så funkar det.

I alla fall, några medier har snappat upp Nilssons och Nyströms bok. Och de som jag hittat är unisont positiva (med rätta!). Översikt:

"ett mycket spännande, skarpt och nödvändigt försök att stimulera en strategisk debatt inom arbetarrörelsen"
Henning Süssner i Flamman 2 juli 2006 http://www.flamman.se/recension.php?id=3435

"för att sammanfatta: Jag är inte nöjd med svaren eller övertygad om all argumentation - men jag måste säga att om det är något som idag saknas i debatten så är det böcker liknande Nilssons och Nyströms. Seriösa, noggranna och passionerade. De drivs av ett patos och en önskan om att reformera socialdemokratin. De tror på att politik fortfarande är möjligt."
Olav Unsgaard i Alba http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=336

"det nya århundradets vassaste analys av kapitalismens ställning i Sverige ... Med yrkessociologens skam blossande på kinderna konstaterar jag att Nilsson och Nyström skrivit det slags bok som många svenska sociologer borde (och kanske vill) skriva men inte tycks klara av."
Stefan Svallfors i LO-Tidningen 20/1 2006

"De kallar sin bok för "pusselbitar till en ny reformistisk strategi" och menar att visst förändras världen, men inte alltid precis som vi från respektive politisk ståndpunkt trodde.Kanske är nu tid att i ett prövande samtal ifrågasätta dogmatiken och faktiskt tala om demokratiutveckling här och nu."
Ann-Sofie Hermansson i Göteborgs-Posten 11 oktober 2006

"...Nils Karleby, makarna Myrdal, Gösta Rehn och Rudolf Meidner är exempel på sådana vetenskapsmän, vars idétransfusioner vid var tid blåste liv i socialdemokratin, höjde den över det harvande förvaltandet och fick den att känna sig smartare än alla andra i samhällsbyggandets konst. De senaste 20-25 åren har den här typen av tänkare dock lyst med sin frånvaro. Men nu är kanske en renässans på väg?"
Pär Fagerström i Södra Dalarnes Tidning 19 januari 2006

Inga kommentarer: