tisdag 15 april 2008

Beijingbyggen

Beijing, oktober 2006. Byggnadsarbetare käkar lunch i ett
kvarter som håller på ett fullständigt byggas om (foto EB)


Beijing byggs om som bara attan inför OS i augusti. När jag var där i oktober 2006 märktes det redan: en massa revs eller var rivet och här och där såg man stora skyltar som gjorde reklam för kommande moderna byggen av internationella arkitekter.

Just det här med internationella arkitekters deltagande i ombygget inför OS - t ex så har ju stjärnan Rem Koolhaas byggt det spektakulära nya tv-tornet - pågår det en debatt om ur bojkottsynpunkt, just som med debatten om politikers deltagande i invigningen, och med idrottarnas deltagande i själva OS. Roman Hollenstein skrev om arkitekterna i Neue Zürcher Zeitung igår:

http://www.nzz.ch/nachrichten/kultur/aktuell/monumente_der_macht_1.709521.html

Se också om omflyttandet av boende i Beijing: Kristin Kupfer i Zeit oktober 2007
http://www.zeit.de/online/2007/41/olympia-ordnung

Och Zeits Kina-Feuilleton från förra sommaren:
http://www.zeit.de/2007/30/Peking_Mitte_der_Welt

Uppdatering, 9 maj.
Det har gjorts en dokumentär om byggandet av olympiastadion "fågelbot" i Beijing, och Die Welt och har skrivit om filmen och stadion denna veckan: Rainer Haubrich, "Warum Pekings Olympiastadion genial ist", Die Welt 6 maj. I Süddeutsche Zeitung ställer Gerhard Matzig frågan om huruvida Rem Koolhaas tv-torn i Beijing är en "ondskans byggnad" (SZ 3 maj).

Diskussionen om Beijings nya ansikte fortsätter.

Uppdatering, 11 juli.
Sign and Sight har skrivit en översikt över denna arkitektur-i-diktaturer-debatt, mycket intressant! Vi kan också konstatera att DN Kultur nu (sent omsider..) uppmärksammat debatten: Peder Alton, "Diktaturarkitektur", 6 juli. Även New Tork Times: Nicolai Ouroussoff, "In changing face of Beijing, a look at the new China", 13 juli.

Inga kommentarer: