Det förra inlägget handlade om en bilarbetarstrejk på ett franskägt företag i Rumänien. Detta inlägg handlar om myntets andra sida, om det rika landet/Västeuropa som produktionen flyttar från för att det multinationella företaget vill åt de låga lönerna i ett fattigare land.
Det handlar om Nokias flytt av mobiltelefonproduktion från den tyska staden Bochum till Rumänien*. I slutet av 90-talet fick Nokia 60 miljoner euro av den tyska delstaten Nordrhein-Westphalen för att etablera sig i staten. Och nu, tio år senare, lägger Nokia alltså ned samma fabrik och flyttar produktionen till Rumänien, samtidigt som koncernvinsten för året ökat med 67 procent till 7,2 miljarder euro**. I Bochum tjänade man 134 miljoner euro. Det är inte konstigt att det sticker i ögonen.
Händelsen med Nokia i Bochum är förstås endast en av många, så här i globaliseringens tidevarv. Den väcker inte desto mindre några politiska frågor:
- Nordrhein-Westphalen hade gett Nokia 60 miljoner i euro i subventioner, ändå flyttar företaget snart därefter. Är sådana subventioner verkligen värda att fortsätta med?***
- Hur bör så stora nedläggningar hanteras, mellan företag och anställda? I Bochum har förhandlats fram en överenskommelse där Nokia betalar ut 200 miljoner euro till de anställda som kompensation, i form av 185 miljoner i ren kompensation och 15 miljoner som är till för att hjälpa dem hitta nya jobb****.
- Händelsen har orsakat stort folkligt missnöje och leder till minskad legitimitet för samhället och kapitalismen. Hur kan detta hanteras? Vi kan konstatera att EU faktiskt skapat en "globaliseringsfond" som ska ge finansiellt stöd till de som blivit av med jobbet "på grund av globaliseringen", genom utflyttning av produktion*****. Kan sådana stödåtgärder öka det politisk-ekonomiska systemets folkliga legitimitet?
--------------------
*Die Zeit har en temasida om Nokiastriden.
**Zeit online, "Riesengewinn und Betriebsratsstreit"
***Marcur Rohwetter, "Risiko Zukunft", Die Zeit 14 februari
****Hugh Williamson, "Nokia agrees employees' pay-off", Financial Times 8 april
*****Petra Pinzler, "Gut fürs Image", Die Zeit 31 januari
Zeit temasida om globaliseringskritik http://www.zeit.de/themen/wirtschaft/wirtschaftspolitik/globalisierung/kritik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar