onsdag 17 februari 2010

Lägre skatt på jobb = mer sysselsättning?

Göteborgs-Postens liberala ledarsida gör idag ett lustigt hopkok av slapp postmodern "sånt kan vi inte veta"-attityd och slapp borgarliberalism, i en kommentar till jobbskatteavdraget och LO-kritik av det.
"Jobbskatteavdraget är verkningslöst, skrev LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i Aftonbladet den fjärde februari. Omdömet gällde jobbskatteavdragets effekt på arbetslösheten, vilket LO:s ordförande lika lite som någon annan kan ha någon välgrundad bestämd uppfattning om.

Det är ett rimligt antagande att fler arbetar om det blir lönsammare att arbeta. På samma sätt är det ett rimligt antagande att fler får arbete om det blir billigare att anställa. Exakt hur lönsamt och hur många fler är omöjligt att veta. Men att jobbskatteavdraget skulle vara verkningslöst är ett i motsvarande mån orimligt påstående"
GP ledare, "Gillar inte LO höjda löner?", 18 februari

Ledarskribenten rökte nog hasch på jobbet igår. I första stycket hävdas alltså att ingen "kan ha någon välgrundad bestämd uppfattning om" jobbskatteavdragets effekt på arbetslösheten. I andra stycket hävdas att det är "orimligt" att jobbskatteavdraget inte skulle få fler att arbeta.

Jaha, så vi kan inte säkert veta, men det är säkert att vi (marknads)liberaler har rätt?

---

Är det så att fler arbetar i länder som har lägre skatter på arbete (inkl. arbetsgivaravgifter)? I Europa, njae. Se scatterploten nedan. Italien (höga skatter, låg sysselsättning) är ett bra case för idén att högre skatter på arbete ger färre som arbetar, men Sverige (höga skatter, hög sysselsättning) är å andra sidan ett lika bra case för den motsatta idén. Och generellt sett finns det knappast någon regressionslinje som lutar nedåt-högerut här.


En enklare kausalitet vore att säga att de som arbetar, arbetar mer när man sänker skatten på arbete, eftersom avkastningen på ens givna arbetsinsats höjs. (Dock kan det också gå åt andra hållet - om man får mer pengar för den givna tid man arbetar, har man råd att vara ledig mer. Substitutionseffekt vs inkomsteffekt.) Men det är ju inte det som GP hävdar. GP hävdar att "fler arbetar om det blir lönsammare att arbeta", och att detta generella antagande är relevant för att bedöma effekterna av jobbskatteavdraget.

Det är inga höga krav som ställs på ledarskribenter..

---

Källa för skatt: Eurostat, [tsiem070] - Implicit tax rate on labour. Ratio of taxes and social security contributions on employed labour income to total compensation of employees.

Källa för sysselsättning: Eurostat, Employment (main characteristics and rates) - Annual averages

3 kommentarer:

Åsa sa...

Bra jobbat!
Eftersom de ekonomiska teorierna sagt att det är så det ligger till i årtionden så var det ingen som brydde sig om att kolla av med verkligheten.
Bekräftar min fördom om ekonomer!
http://nymnchen.blogspot.com/2010/02/var-ar-de-verklighetsforankrade.html

Åsa sa...

Jo, det finns en myt till att avliva. Det är att skattesänkningar delvis skulle finansiera sig själva. Egentligen är den tämligen avlivad i och med att skattesänkningar inte leder till ökad tillväxt och därmed inte till ökade skatteintäkter. Men det kan ju vara trevligt att ha det svart på vitt.
Den stora frågan är om man räknar med dessa positiva effekter på ekonomin innan man gör skattesänkningen och sedan tar dessa effekter för givna när man beräknar finansieringen för en skattesänkning.
Detta är nog svårare att svara på.

(du är en guldgruva!)

Erik Bengtsson sa...

Åsa, tack för snälla ord!

Jag försöker dock gilla ekonomer just. Brad DeLong är t ex en man kan lita på. Och svenska bloggen Ekonomistas likaså. Liksom Andreas Bergh. Däremot använder ju borgarna föregivet "nationalekonomiska" argument på ett väldigt ohederligt sätt. Ger nationalekonomi ett dåligt rykte. ;)

Japp, den myten är ju Lafferkurvan. (http://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve) En sökning på "Laffer cruve" ger massa träffar på nämnde DeLongs blogg (han är grym på policyrelaterade grejer).
T ex http://economistsview.typepad.com/economistsview/2007/07/yet-again-tax-c.html
http://delong.typepad.com/sdj/2006/03/bruce_the_apost.html
http://delong.typepad.com/sdj/2007/12/justin-fox-on-a.html
Roligt/elakt DeLongcitat från en artikel i Time:
"If there's one thing that Republican politicians agree on, it's that slashing taxes brings the government more money.... President Bush... Vice President Dick Cheney... John McCain... Rudy Giuliani.... If there's one thing that economists agree on, it's that these claims are false. We're not talking just ivory-tower lefties. /.../ Virtually every economics Ph.D. who has worked in the Bush Administration acknowledges that the tax cuts of the past six years haven't paid for themselves."
(http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1692027,00.html)