söndag 1 februari 2009

Bosalfallet

Har Du hört talas om Bosalfallet? Case C–168/01 Bosal Holding BV v Staatssecretaris van Financiën [2003] ECR I-9409.

Om inte, så är det inte bra. Jag hade inte hört talas om det förrän idag, när jag läste Cambridgejuridikprofessorn Catherine Barnards utmärkta papper "Employment Rights, Free Movement Under the EC Treaty and the Services Directive" (Mitchell Working Paper, Europe Institute vid University of Edinburgh, 2008).

Och jag blir förfärad. Visserligen har ECJ (Domstolen) i ett senare fall - Joined Cases C-544/03 and C-545/03 Mobistar SA v Commune de Fleron [2005] ECR I-7723 - gjort reträtt från den extremistiska position som de höll i Bosalfallet. Men ändå, tendensen! Jag tror mer och mer att det politiska läget, den politiska riktningen, i EU är mycket värre än vad vi svenskar förstår. Det krävs att EU:s progressiva rycker upp sig i håret för att inte det ska gå helt åt pipsvängen för det projekt som med brutal ironi talas om som "det sociala Europa".

Jag uppmanar Dig: googla på "Bosal case" ECJ. Läs grejerna du hittar på obskyra tidskrifter som Accountancy Age, International Tax Review etc., och inse vilket enormt demokratiskt problem det är att ECJ så fort den får chansen driver en radikalt nyliberal politik, samtidigt som EU:s medborgare inte ens är medvetna om det, utan politiken endast diskuteras i forum som Accountancy Age och International Tax Review, som knappast särskilt många av medborgarna läser.. Googla "Bosal Domstolen" för att pejla hur mycket detta fall diskuterats i Sverige..

Läs Barnards paper, och Phil Syrpis populariserade avhandling i juridik EU Intervention in Domestic Labour Law (Oxford, 2007), som visserligen är överdrivet diplomatiskt/försiktigt skriven men som i alla fall förstår vidden av problemet. Läs, och gråt. Läs om Dassonvilletestet kontra Kecktestet och vikten av att upprätthålla Kecktestets principer. Läs om Centrosfallet (C 212/97) och Rushfallet (C 113/89). (Finns också uppsats från Lund om Keck här, i pdf).

Läs sedan Fritz Scharpf, en av de främsta forskarna om EU-politik, när han uppmanar EU:s medborgare att helt enkelt göra uppror mot Domstolen, att få medlemsstater att vägra dansa efter Domstolens nyliberala pipa.

Inga kommentarer: