lördag 16 maj 2009

Ofördelaktiga bilder av facket i allmänna debatten

När jag bildgooglade "fackpamp" för att få fram den klassiska bilden på den fete Transportordföranden Hasse Eriksson som sitter på en semesteranläggning på Kanarieöarna och röker cigarr endast iförd solglasögon, badbyxor och seglarskor, hittade jag en intressant artikel om facket - kors i taket - från Expressen kultur. Den är skriven av Anders Mildner, publicerad 31 mars 2007 och handlar om

Anders Mildner, "Fucka facket" (Expressen kulturs rubriksättares tvångstankar om alliterationer och ordvitsar borde väl ha lett till medicinering vid det här laget?), Expressen 31 mars 2007

---
UPPDATERING
"Det behövs inga utredningar för att inse att LO-nära frågor som avtalsrörelser, arbetsmiljöfrågor och kollektivavtal anses alltför komplicerade och resurskrävande för dagens slimmade redaktioner. Inte beroende på politiska prioriteringar utan på en lydig anpassning till vilket medieinnehåll som lockar annonsörer, samhällsgranskning får stå tillbaka för konsumtions-och relationsjournalistik.

LO-ekonomer syns numera sällan i breda medier, de är också med rätta definierade som särintressen. Däremot framträder i princip dagligen de stora bankernas analytiker och chefsekonomer, som häpnadsväckande nog behandlas som sanningssägare och oberoende experter.
Kollektivanslutningen till LO är avskaffad, däremot är alla, medier, individer och institutioner (som LO självt) kollektivanslutna till de globala börsernas rörelser och finansmarknadens konjunkturer.
Att bankekonomerna inte betraktas som särintresse säger nog betydligt mer om det så kallade medieklimatet än antalet elaka löpsedlar om Mona Sahlin."
Marie-Louise Samuelsson, "Rörelsehinder" (återigen, dessa "fyndiga" Expr Kultur-rubriker), Expressen 17 september 2010

Inga kommentarer: