måndag 21 december 2020

Leder nerskärningar till uppror?


Då och då leder statliga budgetnedskärningar till protester av olika slag: ARgentina 2001, Grekland och Storbritannien 2011, m m. Är detta ett regelbundet mönster och är det ett kausalt mönster, frågar nationalekonomerna Jacopo Ponticelli och Hans-Joachim Voth i ett nytt papper. De har samlat in data för 24 europeiska länder från 1919 till 2008. 

Figur 1 ovan visar ett jämförande mönster: beroende på hur stora nedskärningarna i statsbudgeten är, eller om de statsbudgeten tvärtom expanderar (vit stapel), hur vanligt är det då med upplopp, demonstrationer, politiska mord eller storstrejker? Rent deskriptivt så ser det ut som att olika typer av protester är klart vanligare i år när statsbudgeten skärs ner med 3 procent eller mer, än i år utan så stora nedskärningar. Mönstret gäller bara med nerskärningar, inte med motsvarande skattehöjningar. För att undersöka om det är kausalt använder de en strategi från Buera et al (2011) som bygger en modell där andra länders tidigare policy-beslut påverkar policy-val idag.

På typiskt nationalekonomiskt manér har de en väldigt kort återkoppling till tidigare forskning men de diskuterar bl.a. att enligt Alesina et al (2010) så förlorar inte regeringar röster i val efter att ha genomfört austerity programs och Brender och Drazen (2008) menar att större utlägg och eller större budgetunderskott leder inte till att regeringar blev omvalda. Gentemot detta menar Ponticelli och Voth att deras resultat att austerity leder till sociala protester, kanske ändå avskräcker regeringar från att skära ner.

Deras data om protester kommer från Banks (2010, "Cross-national time-series data archive") som samlat in artiklar från New York Times, alltså motsvarande metod som Beverly Silver använde för sin bok om strejkrörelser i världen uner 1900-talet. Data om statliga utgifter och intäkter komer från Mitchells encyklopediska verk International Historical Statistics från 1919 till 1969, och från OECD för perioden sedan 1970.

Deras slutsats är att nedskärningar leder till protester, och att detta kan leda till alltför få nerskärningspolicies från regeringar som är rädda för protesterna.

 

Referens
Jacopo Ponticelli och Hans-Joachim Voth (2020), "Austerity and anarchy: Budget cuts and social unrest in Europe, 1919–2008", Journal of Comparative Economics.

fredag 18 december 2020

Skattesänkningar och tillväxt

 

Om man sänker inkomstskatterna för "de rika" -- jag återkommer till definitionen -- vad händer då med ekonomin? Enligt förespråkare för sänkt skatt skulle sannolikt arbetsutbudet och produktiviteten öka, kanske investeringar, och genom dessa mekanismer, skulle BNP-tillväxten få fart och fler jobb skapas. Statsvetarna David Hope och Julian Limberg från King's College London har ett nytt papper om skattesänkningar och skuggboxas med någon slags liberal idé om skattesänkningarnas positiva effekter. Deras framing bygger dock mer på den nyare ojämlikhetslitteraturen a la Piketty. Deras USP är att de gör en kausal modellering: en rad studier visar att skattesänkningar för de rika är associerat med högre ojämlikhet (Atkinson och Leigh 2013; Huber et al 2019; Piketty et al 2014; Roine et al 2009; Volscho och Kelly 2012), men Hope och Limberg menar att detta bara är korrelationer, inte bevisad kausalitet. För kausaliteten kan också gå åt andra hållet: med rikare eliter kan de få mer makt över politiken, och sänka skatterna (Bartels 2009; Emmenegger och Marx 2019; Gilens 2005; Hacker och Pierson 2010; Svallfors 2016). Därför behövs en "clear identification strategy" för att etablera kausalitet.

Vilken typ av skatter tittar de på? Den tidigare litteraturen har kollat på inkomstkatter (Egger et al 2019; Rubolino och Waldenström 2020), andra på bolagsskatter (Devereux et al 2002), andra arvsskatt (Piketty och Saez 2013). Också hur man mäter skatten är olika: ska man kolla på högsta möjliga marginalskatt, eller faktisk genomsnittlig skatt betalad, eller hur mycket intäkter som skatten tar in? "We propose an encompassing approach that utilises Bayesian latent variable analysis on a range of different taxes and indicators to overcome these problems. This allows us to detect shared variance across 7 indicators that are commonly used proxies for taxes on the rich." (s. 7) För att få mer info om hur de gjort och vad som är inkluderat får man kolla i ett Appendix; resulterande indikatorn är lite ogenomskinlig och är den som syns i Figur 1, som jag klistrat in ovan. Deras definition av "major tax cuts for the rich" är en minskning på ett år av skattemåttet med minst två standardavvikelser.*

Den centrala oberoende variabeln, de identifierade "stora skattesänkningarna", är de röda rutorna i följande diagram:


Vi ser t ex att de för Sverige menar att vi 1971 hade en stor skattesänkning, och detsamma gällde båda åren 1990 och 1991. Klassiska skattesänkningar som "den underbara natten" 1981 eller jobbskatteavdragen under firma Reinfeldt och Borg räknas alltså inte. Faktum är att jag spontant inte har en aning om vilken den stora skattesänkningen 1971 skulle vara. Också överlag är mönstret lite kontra-intuitivt. Det finns inte en enda "stor skattesänkning" på 2010-talet medan Danmark hade en 1968 och Sverige, NZ, Italien, Kanada i början av 1970-talet. En rejäl koncentration till sent 1980-tal och tidigt 1990-tal är mer i linje med förväntningarna.

Deras metodologiska approach är att använda en difference-in-difference design. De vill jämföra länder som ett visst år -- säg 1971 -- genomför en stor skattereform för de rika, med länder som inte gör det. Men länderna ska förstås inte vara för olika på andra sätt, för då vet man inte om det verkligen är skattereformen som orsakar skillnader i utfall. Därför matchar de länder utifrån deras utveckling de fem åren före reformen. Så jämförs t ex Norge år 1994 med Tyskland, Kanada, Japan, Irland, Finland, Danmark, Schweiz och Frankrike, som inte hade motsvarande reformer det året eller de fyra föregående åren. (s. 13)

Resultaten visar att de fem åren efter skattesänkningen så ökar andelen av de totala inkomsterna (före skatter och transfereringar) som går till den 1 procent med högst inkomster, med 0,8 procent. Detta gäller också när de lägger till en massa kontrollvariabler som BNP per capita, kapitalöppenhet, handel som andel ab BNP, vänsterresultat i valen osv. (s. 14-15) Effekten på BNP-tillväxten är noll.


Effekterna på arbetslöshet är svagt negativa på ett till tre års sikt, runt minus en halv procent, men inte statistiskt signifikanta, och på fem års sikt är de definitivt noll. (s. 18)

Slutsatserna är rätt tama och handlar mest om att (a) de har visat något som tidigare forskat har visat, men nu med mer "kausal" design, och (b) att det behövs mer forskning om mekanismerna, och om väljar-aspekterna av ojämlika skattesänkningar.




Referens
David Hope och Julian Limberg (2020) "The Economic Consequences of Major Tax Cuts for the Rich", LSE International Inequalities Institute Working Paper 55, December 2020 

Fotnot

* De motiverar att det ska vara så mycket som två standardavvikelser med att (a) de ska studera major skattesänkningar. (b) det är ett vanligt mått på en chock i makroekonomisk forskning (Dell' Erba et al 2015; Fernandez-Villaverde et al 2015).

torsdag 17 december 2020

Jobbpolarisering och regionala skillnader i Sverige 2002-2012

Pågår jobbpolarisering i Sverige? Alltså processen där det mest är (a) högavlönade, högkvalificerade och (b) lågavlönade, lågkvalificerade jobb som skapas, med desto mindre nettoskapande av jobb däremellan. Sociologen Rune Åberg hittade i en studie från 2004 snarare en uppgradering av jobbstrukturen 1992-2001: netto skapades mest bra, högavlönade jobb, och de sämre jobben minskade. När han återvände till frågan i nya studier 2013 (Ekonomisk Debatt) och 2015 (Arbetsmarknad och Arbetsliv) fann han dock under 2000-talet en jobbpolarisering.

Martin Henning från Göteborgs universitet och Rikard H. Eriksson från Umeå universitet tar i en ny artikel sig an frågan från ett regionalt perspektiv. De menar att det nationella mönstret av jobbpolarisering drivs av två underliggande processer. (1) polarisering i tidigare starkt industrialiserade kommuner. (2) polarisering i storstäderna.

Det finns olika förklaringar i forskningen till den möjliga polariseringen. En är offshoring: rika länders företag flyttar ut industriell produktion -- med relativt välbetalda arbetarjobb -- till utvecklingsekonomier, medan FoU stannar kvar. En annan är teknologi: om ny teknologi särskilt tar bort rutinartade mellankvalificerade jobb som maskinoperatörer eller byråkrater på lägre nivåer, men skapar nya högkvalificerade jobb, så blir resultatet polarisering. I och med att dessa högbetalda människor kommer köpa många tjänster för sina pengar så skapar det också ett lokalt polariserat mönster mellan en grupp höginkomsttagare, och en grupp låginkomsttagare som servar den första gruppen. Detta i enlighet också med litteraturen om den "kreativa klassen" och liknande (Florida 2005; Sassen 1991). Bárány och Siegel (2018) menar att jobbpolarisering skett i US-amerikansk industri sedan 1950-talet så att detta inte kan förklara något nytt sedan 1980-talet, utan att det nya är övergången till en tjänsteekonomi.

Andra ifrågasätter mer den etablerade tolkningen av vad som sker. Dwyer (2013) menar att det som uppmäts som "polarisering" i mångt och mycket består av "care economy"-tillväxt och kvinnors ökade förvärvsarbete. Oesch och Piccitto (2019) hittar ingen polarisering i Tyskland, Spanien, Sverige eller Storbritannien 1992-2015 och menar att tidigare studier, som baserar sina slutsatser på att jämföra nettotillväxten av jobb med olika inkomstnivåer. Klassiskt manliga arbetarjobb har minskat, och den övre medelklassens välbetalda jobb har ökat, menar de och klasser detta som uppgradering, inte polarisering, av jobbstrukturen.* En tredje litteratur som frågan relaterar till är den om invandrares ställning på arbetsmarknaderna i Europa; de tenderar att få sämre jobb. Henning och ERiksson konstaterar rimligt att man kan se det som att alla dessa faktorer -- offshoring, teknologi,  tjänsteifiering av ekonomin, invandring och integration -- kan ses som en del av samma process. (s. 5-6)

Från detta övergår de till diskussionen om regionala och lokala mönster. Lindley och Machin (2014) har studerat USA och funnit polarisering mellan delstater 1980-2010, både pga spatial sorting efter utbildningsnivå, och pga ökande inkomstskillnader.


Referens
Martin Henning och Rikard H. Eriksson (2020) "Labour market polarisation as a localised process: evidence from Sweden", Cambridge Journal of Regions, Economy and Society

Fotnot

* Tomas Berglund med flera har följt upp denna studie för Sverige och Skandinavien. De menar att 2000-2015 så skedde polarisering av Danmarks jobbstruktur, uppgradering av den norska, och något mittemellan i Sverige.

Effekter av elektrifiering i svenskt arbetsliv


Jakob Molinder, Tobias Karlsson, och Kerstin Enflos artikel om effekter av elektrifiering i svenskt arbetsliv börjar effektivt:

"The current debate on technological change and the labor market is ridden by anxiety. Empirical evidence suggest a “hollowing out” of the skill distribution; that middle-class or medium-skilled workers have been the most vulnerable to job loss during the last decades (Goos and Manning, 2007; David et al., 2006). A recent study warns that 48 percent of the American workforce could be replaced by computers within a few decades or so (Frey and Osborne, 2017). Some scholars have suggested that “technological anxiety” is channeled through the political system and manifested in increasing support for right-wing populism (Dal Bo et al., 2017; Frey et al., 2017)."

Det handlar alltså om nya teknologier och vad de har för effekter på de sociala relationerna i arbetslivet och näringslivet. Är Ludditernas legendariska motstånd mot mekaniseringen av ylleproduktionen representativt för arbetares attityder till ny teknologi? Nä, menar Molinder et al. Mokyr et al (2015) menar också att ludditernas uppror hade flera orsaker, inte bara rädsla för mekaniseringen.

Molinder, Karlsson och Enflo studerar alltså elektrifieringen i Sverige. Användandet av elektricitet för belysning hade slagit igenom redan runt 1900, men de intresserar sig snarare för elektricitet för motorer. Mycket i produktionen påverkades. I jordbruket fanns hästdrivna tröskningsmaskiner som var mer effektiva än gamla tiders tröskning för hand, men som ändå krävde en man som drev en häst, och att man tog vatten och bränsle till maskinen. Den elmotorsdrivna tröskmaskinen effektiviserade där. Också för att mala till mjöl var en motor bra, men också för en rad andra sysslor på en bondgård: förberedande av foder, pumpar, mjölkningsmaskiner, sågning och klyvning till ved, hissar för att lyfta tungt, osv. (s. 9) Det var mest "unskilled" arbete som ersattes av elektrifierade maskiner. I USA har Kitchens och Fishback (2015) studerat elektrifiering på bondgårdar på 1930-talet, men i Sverige verkar det som att det snarare var större gårdar och gods som ledde elektrifieringen av jordbruket. I industrins förändrades väldigt mycket av förutsättningarna med elektrifiering och utbyggnad av elnätet: fabrikerna behövde inte längre läggas just vid en energikälla,  och fabrikernas konkreta design och uppläggning förändrades djupt av att de inte längre skulle drivas  av en enda centralt belägen energikälla utan kunde ha många små motorer utspridda i lokalerna. Ulf Olsson (1979) menar att elektrifieringen innebar att det skapades fler jobb för maskinarbetare och gruvarbetare och tog bort mer kvalificerade jobb som verktygsmakare och sheet metal workers.

Molinder, Karlsson och Enflos empiriska undersökning bygger på 2487 socknar åren 1906, 1911 och 1916 med uppgifter om huruvida socknen är uppkopplad på elnätet eller ej, data om strejker och lockouter, och yrkesstruktur i socknen. (Från NAPP.)

Resultaten visar att elektrifieringen inte ledde till fler jobb netto men däremot fler strejker. Dock inte "defensiva" strejker om att försvara jobben, utan "offensiva strejker" om högre lön, bättre arbetsvillkor och liknande. Effekterna på jobbstrukturen var snarast att det mest skapades "mellan-kvalificerade jobb", alltså inte någon de-skilling.

 

 

Referens
Jakob Molinder, Tobias Karlsson, och Kerstin Enflo (2019), "More Power to the People: Electricity Adoption, Technological Change and Social Conflict", CEPR Discussion Paper. Kommande i Journal of Economic History.

torsdag 10 december 2020

Kapitalismbegreppet hos och för historiker

 
illustration från Fernand Braudel, The Perspective of the World (London: Collins, 1984)

 

Vad kan historiker ha för användning av det mångfasetterade begreppet "kapitalism"? Som med alla andra analytiska begrepp tänker jag att det hänger på att ha en stringent definition av vad k. betyder och innefattar, och att ha en idé om varför existensen eller icke-existensen av k. är viktigt, alltså vad k. kan förväntas orsaka och leda till.


I vår tid har kapitalismbegreppet fått ett uppsving bland historiker: som New York Times rapporterade 2013, "In History Departments, It's Up with Capitalism". Denna new history of capitalism är inte okontroversiell utan tvärtom har den fått skarp kritik av en del mer konventionella ekonomisk-historiker, som i Alan Olmstead och Paul Rhodes artikel i Explorations in Economic History 2018 där de sågar analysen av slaveri och kapitalism i tre centrala HoC-böcker: Sven Beckerts Empire of Cotton, Walter Johnsons River of Dark Dreams, och Edward Baptists The Half Has Never Been Told.


När Social History tidigare i år körde en artikel på temat "Rethinking the concept of capitalism: a historian’s perspective" blev jag nyfiken: vad kan sägas här om kapitalismbegreppet? Men jag blir besviken. Youngsoo Baes artikel är väldigt översiktlig för att inte säga ytlig; om man kan klandra political marxism-forskarna för att ha lite väl rigida teoretiska kategorier ibland, så måste man ändå säga att de (jag tänker på Knafo och Teschkes artikel) går i seriös dialog med sina begrepp, reder ut dem noggrant, och diskuterar hur deras definitioner skiljer sig från andras och vad definitionerna har för implikationer. Baes artikel är mer slapp och konventionell: Smith har diskuterat markandsmekanismerna, Marx kapitalackumulationen och fattigdom, Max Webers "kapitalismens anda" (s. 2), men dessa författare ser kapitalismen som ett socioekonomiskt system (eh, ja), och det tycker Bae är för snävt. Inte heller Nancy Frasers "expanded conception of capitalism" (i NLR, 2014) som en "institutinalized social order" tycker Bae är bred nog, och han invänder att Fraser reproducerar en konventionell stadie-teori om kapitalismens utvekcling (merkantil kap., liberal konkurrenskap., socialdemokratisk kapitalism, finansialiserad kapitalism). Här tar han upp invändningar från Gareth Stedman Jones (2007) och Kevin B. Anderson (2010) om att Marx var subjektiv och att han från början var okunnig om icke-europeiska samhällen, och jo visst, det är intressanta trådar, men han utvecklar inte dem, utan släpper dem efter några meningar. Frasers utbyggda definition av kapitalism dömer han också ut utan motivering (s. 14). Därefter kastar han in sig i en ganska utförlig diskussion om begreppet "civilisation", som verkar koka ner till att civilisationer , a la Michael Mann, bygger upp teknologier och maktstrukturer som gör att de tar makt över naturen och över andra folk. (s. 16) Här bygger Bae in påståendet att i kapitalismen, olikt andra civilisationer, "economic power is almost independent of political authority, religious command or physical violence", vilket känns väldigt Brennerskt och förstås inte är kompatibelt med en förståelse av t ex den brittiska kolonialismen eller USA:s sydstater som kapitalistiska. Detta problematiserar han inte. (s. 15-16) Medan han anmärker på vilka andra som är konventionella så faller han också själv tillbaka på helt konventionella, läroboksmässiga, ytliga referenser till Smith, Marx, Weber och andra auktoriteter. Över huvud taget känns texten helt utan mål och riktning, ofokuserad, referenstät men utan att verkligen fördjupa sig i något eller gå i dialog. Han tar refererenser också från mer idealistiska historiker om England: Alan Macfarlane (The Culture of Capitalism, 1987), Joyce Appleby (The Relentless Revolution, 2010) m fl. Så kommer han fram till sitt eget kapitalism-begrepp:

"The above-mentioned features are essential to my own concept of capitalism, which can be defined as a new civilization, or power structure, that sets ‘the love of money’ free from the traditional restraints and provides room for money so that it may move quite independent of other types of power. This conception is not entirely novel; indeed, John M. Keynes regarded capitalism as essentially characterized by ‘the dependence upon an intense appeal to the money-making and money-loving instincts of individuals as the main motive force of the economic machine’. In defining capitalism as a power structure, however, I would like to ask unfamiliar questions – such as: To what extent are those instincts set free from the traditional restraints? Or what room is provided for money that it may enjoy autonomy? Further, what position is assigned to economic power in the overall structure of power? These questions are not properly treated by historians or by social scientists, but they are intimately related to both the development and diversity of capitalism." (s. 7-8)
Det framstår som så verklighetsfrånvänt att hävda att dessa är "unfamiliar" frågor, som om historiker inte redan forskat (ymnigt) om beslutsfattande i ljus av kapitalistisk rationalitet kontra andra begränsningar, osv.

Efter att ha lagt fram sin "originella" definition av kapitalism ska han visa en applicering av den. Det blir på USA:s kapitalistiska historia, eftersom det är Baes specialitet. Hobsbawm, Baylo och Mann (s. 9-10). Baes argument för varför hans supervaga begrepp om "kapitalism" är användbart är verkligen inte särskilt starka. (1) "it offers a comparative historical perspective on the diversity of capitalism. It regards capitalism not as a specific system of socio-economic relationships, but as a distinctive struc-
ture of power relationships that fosters the autonomy of economic power, while allowing for variance in the way that economic power is related to other types of power." Ja, ditt k-begrepp är alltså så brett och vagt att det kan använda som allt och ingenting. Lika bra att inte använda k-ordet alls då. (2) "d, historians might push forward with understanding deep causation by taking advantage of the revisited concept of capitalism. Above all, it regards capitalism as a distinctive structure of power, but stresses no specific type of power, thus reproving economic determinism or any other reductionist interpretation. Furthermore, this concept, underlining the evolving relationships among different types of power, deals with what Bayly calls ‘a complex parallelogram of forces’ as a black box of deep causation to be opened and analysed by historians. In my view, causation in history ultimately depends on ‘the will to power’, which Friedrich Nietzsche explored under the influence of Darwinism; ‘a means of the preservation of man’ or ‘an insatiable desire to manifest power’, it drives humans to reach for a variety of resources, such as water, land, technology or labour power." (s. 11) Nu ska vi alltså skriva psykologiserande historia? Återigen, så säger ju detta inte ett smack om hur samhällen skiljer sig åt över tid eller i jämförande perspektiv, vilket är vad jag tycker att ett begrepp som "kapitalism" potentiellt kan vara användbart för. Jag använder helt klart hellre Christopher Baylys öppna "complex parallellogram of forces" då än ett skenbart meningsfullt, men i praktiken helt meningslöst vagt begrepp om "kapitalism" som Bae förespråkar.

Inte heller när Bae övergår till att diskutera utvecklingen i USA/kolonierna som sedan blev USA sedan 1600-talet övertygar hans argument för hans "nya definition". Tvärtom består intrycket: Baes catchall-begrepp om kapitalism, som handlar om "civilisation" i största allmänhet och inte pekar ut några mer specifika utvecklingens drivkrafter än "vilja till makt" och "love for money", kan inte förklara någonting, eftersom det är så ospecifierat. Hans artikel är så sett tyvärr ett bra exempel på begreppsdefinition bara på så sätt att han exemplifierar hur man inte ska göra,


Youngsoo Bae (2020) "Rethinking the concept of capitalism: a historian’s perspective", Social History, 45:1, 1-25

onsdag 9 december 2020

Kultursociologi och den europeiska arbetarklassen

"As Durkheim and many other suggest, shared taken-for-granted cultural representations are a necessary and significant dimension of social relations and are crucial to all aspects of social life. They are essential to sociological explanations." 

Daniel, Arzoglou och Lamont (2011)

 

Hur kan samtida utvecklingar i kultursociologi "enrich and extend" amerikansk forskning i arbetssociologi? Det frågar Caitlin Daniel, Eleni Arzoglou och Michèle Lamont i en artikel från 2011. Artikeln är den avslutande texten i en samlingsvolym av arbetsforskning som är rotad i amerikansk arbetssociologi och arbetsmarknadsforskning (industrial relations), som Daniel, Arzoglou och Lamont menar särskilt baseras på organisationssociologi, politisk ekonomi, neo-marxism och labor studies. Gentemot detta vill D, A och L slå ett slag för kultursociologiska insikter, liknande som Nina Bandelj gjorde i den föregående volymen i serien, fast då för ekonomisk sociologi, och "such neglected activities as care work, work in the informal economy, and prison work".

Kultursociologiska aspekter på arbete är inte helt unikt. Biernacki (1995) visade i The Fabrication of Labor att "kultur" (oklart vad det är) hade en egen effekt på fabrikspraktiker, genom en jämförande studie av fabriker i Tyskland och England. Reddy (1984) studerade marknadskultur i Frankrike efter 1789. Willis (1977) visade i Learning to Labor hur ungdomar ur arbetarklassen skolas in till sina yrken. Boltanski (1987) visade i The Making of a Class: Cadres in French Society hur representation av chefer bidrog till att skapa och konsolidera chefen (cadres/managers) som en socio-professionell kategori.

Nyligen har sociologer "returned to studying work culture", brett definierat som "sets of values, beliefs, norms and sentiments about work and the symbols and rituals that express them" (cit 289). Hodson (2001) analyserar i Dignity at Work konflikter över kontrollen av arbetet, inkludering och exkludering, mål och belöningar, och shop-floor cultures. Fantasia (1989) går i Cultures of Solidarity tillbaka till frågan om klassmedvetande i nutida USA genom att betona "how meaning-making results from collective action". Desmond (2007) studerar hur brandmän övertygar sig själva om att deras farliga arbete är värt det.

Men trots dessa öppningar, "cultural questions remain somewhat peripheral of the sociology of work in the United States" (s. 290), som i någon grad behåller sitt traditonella fokus på ekonomiska och arbetsplats-relaterade utfall som lön, inkomstojämlikhet, fackens nedgång, arbetsflexibilitet, globalisering av konkurrens mellan abretare, förändringar i kollektivavtalsförhandlingar, och välfärdsstatspolicies. Forskare som Erik Olin Wright, Wolfgang Streeck och Joel Rogers har satt teoretiska agendor och inte alls intresserat sig för kultursociologi, som kanske snarare förväxlas med humanistiska cultural studies med sina vaga begrepp, överteoretiska tillvägagångssätt och osystematiska arbete med empiri (! rejäl sågning i förbifarten där).

Efter sin avsiktsförklaring börjar DAL med att förklara vad det kulturella perspektivet är. "Cultura lsociology examines the symbolic aspects of social life." (s. 291) Narrativ, världsåskådningar, identiteter utvecklas, förändras och upprätthålls. Så sett är cultural sociology något annat än sociology of culture som handlar om produktion, distribution, konsumtion osv. av kulturella produkter. Det finns ett intresse för det subjektiva i kultursociologin:

"Like many critics of rational choice approaches (including those who study work), cultural sociologists ocntened that eveyr human action involces meaning ,as agents interpret and evaluate their environmnt and actions through distinct filters. These meanings enable and constrain action, together with other types of determinants, be they spatial, social structural, or temporal (Sewell, 2005)." (s. 291-292)

Tidigare begreppsligggöranden av förhållandet mellan kultur och agerande vilade på den Parsonska idén att kulturella värderingar ger handlingar konsistenta med värderingarna, vilket liknar länken som socialpsykologin gör. Nutida kultursociologi gör komplexare modeller av kopplingen värderingar--handlingar. Jag tycker att formuleringen om hur kulturella betydelseladdningar "enable and constrain action" är väldigt intressant, och DAL utvecklar också detta vidare:

"Swidler (1986) sees culture as the supply of 'symbols, stories, rituals, and world-views' that people draw on to create 'strategies of action'. In a Durkheimian mode, Sewell (1992) argues that cultural schemas can 'harden' to the point that they become well-established, diffused 'structures' that constrain and enable action. Thus, cultural sociologists emphasize how actors draw on available meanings and create meaning, such as evaluations, interpretations, and understandings of their life-world." (s. 292)

Detta förhållningsätt står i motsats till ett marxistiskt synsätt där kultur bara reflekterar materiell verklighet. (Vilket känns lite som en halmgubbe, finns det verkligen sociologer som tänker så?)

Kultursociologi, i alla fall, är enligt DAL Särskilt användbart för att undersöka sociala fenomen som handlar om skapande och tolkning av betydelser (meaning), såsom identitet, exkluderingsprocesser, beslutsfattande, organisationers procedurer, mönster i det dagliga livet, hur folk anpassar sig till strukturella begränsningar, och responsr på plötsliga flröndringar. Så hjälper kultursociologi särskilt med tre saker (1) "reveal the meanings that operate in a situation", (2) help us understand (verstehen) thow these meanings contribute to social processes", och (3) explain why situations lead to an observed outcome". Den låter kultur vara explanandum (ett utfall som ska förklaras) eller en explanans (en förklarande variabel).

Efter de allmänna presentationerna går DAL vidare med att diskutera hur kultur behandlas eller inte behandlas i de två volymerna om europeiska arbetarstudier. Berkeley-sociologen Cihan Tugal, som jag läst i en väldigt intressant bok om gramscianska perspektiv på politik och partier, har ett papper om proletariatetet i turkiska storstäder och hur de inordnats i AKP:s islamistisk-kapitalistiska projekt. Det lägre proletariatet uppvisar inte den "fatalism of despair" som utmärker liknande grupper, utan övertygas genom ett slags islamsk framgångsteologi till att tro på kapitalismen.

Tre mindre intressanta papper använder surveydata från olika länder och använder "nationell kultur" som ett slags catch-all för att förklara skillnader i attityder. DAL menar att dessa författare kan utveckla sitt arbetande kulturbegrepp och göra det mer sofistikerat: "we propose that scholars expand this approach by tapping a fuller range of cross-national cultural explanations. For example, they might link work values to outcomes such as excluson, examinet he centrality of work to a person's self-concept, analyze how people draw on wider narratives of the market and the state to understand their risk of job loss, and examine if cross-national differences in the meaning of flexible work explain cross-national variation in perceived job insecurity, as Fullerton and colleagues suggest." (s. 294-5) Surveyapproachen för med sig -- eller kombineras i alla fall lätt med -- en strukturalistisk approach, och DAL anmärker att det vore gynnsamt med en mera induktiv approach och intervjuer.

En annn uppsättning författare i de två volymerna använder teorier om kultur för att förklara statistiska korrelationer. Wallace och Lowe använder Ingelharts tes om postmateriella värderingar för att förklara nationella skillnader i arbetsattityder mellan post-socialistiska och kapitalistiska länder.

De flesta författarna i de två volymerna använder i te kultur alls. "This fact stems from the kind of questions they ask and from their choice of method and evidence." Detta gäller Lucio Baccaros artikel om ifall fackföreningar och kollektivavtal fortfarande är omfördelande, och Becher och Pontussons artikel om ifall facken organiserar låg- mellan eller höginkomsttagare och vad det har för betydelse för fördelningspolitiken. Destro och Brady undersöker ifall generösare välfärdspolicies sänker ogifta mammors benägenhet att ha ett lönearbete. Här pekar DAL på att vidare forskning kunde ta upp kultursociologiska aspekter: "the meaning associated with unions and their redistributive role, how people make sne of income inequality -- including inequality betwen unionized and non-unionzed workers -- and whether they believe the welfare state has perverse effects." (s. 297)

Värderingar är centrala, men funkar inte så enkelt som Parsons sa. Mellan värderingar och beteenden ligger "lenses through which actors interperet action, known as frames", ett begrepp utvecklat av Schutz (1982), Berger och Luckmann (1966) och Goffman (1963, 1974) m fl. "Frames are lenses through which we observe and interpret social life, which forground or highlight cetrtain issues and hide others." (s. 299-300) Att studera frames hjälper oss förstå varför olika människor reagerar olika på samma stimuli. Det hjälper oss också förstå sambandet mellan kultur och agerande. Frames orsakar inte ett visst handlande, men "constrain the behaviors that actors conceive of, thereby making certain actions more or less possible and likely." Ett fascinerande exempel som de tar upp är David Croteaus (1995, Politics and the Class Divide) studie av vit amerikansk arbetarklass och medelklass som visar att arbetarna 

"frame the political system as irremediably corrupt and distant from common people's lives. This view constrains their behavior, making them less apt to become involved in social movements,. In contast, middle class activists see the political system as broken but fixable..." (s. 300)
Jag får för mig att frame-begreppet är väldigt användbart. På ett plan är det ju en självklarhet att vad folk tänker och tycker, påverkar hur de agerar. Men vad som intresserar mig här är själva stelheten eller segheten i frames, att de finns hos och mellan individer och reproduceras över tid, och inskolar nya individer och påverkar hur de agerar och kan agera. Inte helt olikt, men på lite omvänt sätt -- begränsande snarare än möjliggörande -- Stedman Jones analys av hur förekomsten av en radikal ideologi i England från 1790-talet och framåt möjliggjorde för nya generationer och aktörer att aktivera den radikala repertoaren och använda den för sina politiska och sociala syften. Eller Gary Kulik och andra historikers forskning om country thought i USA.

Nästa begrepp, efter frames, är repertoires: "Cultural sociologists use cultural repertoires as an umbrella concept to dsicuss the symbolic elements from which people create strategies of action." (s. 300) Också här tycker jag att det låter rimligt och användbart just i betoningen på beständigheten och segheten, och också här tycker jag att det liknar ett argument ur en litteratur jag är mer bekant med, nämligen Charles Tillys begrepp om "repertoires of contention". DAL tar faktiskt begreppet från svenske sociologen Ulf Hannerz (1969) som beskrev repertoarer som en uppsättning av "modes of action" och betydelser. Swidler (1986) föreslog metaforen "verktygslåda" för att tydliggöra hur repertoaren funkar. Också Tilly (1986) refereras här, och DAL tar upp Dubets (2009) studie Injustive at Work som jämför franska och amerikanska arbetares attityder till meritokrati och rättvisa; även Lamont (2000) diskuteras här. Hon menar att republikanism, katolicism och en stark vänster-tradition har "informed and sustained this notion of solidarity" i Frankrike, och "this conception of solidarity" leder också till petitioner, demonstrationer osv. Denna idé om repertoarer står i motsats mot idén att olika grupper har varsin kultur. "It suggests instead that different groups, such as the poor or blue-collar workers, do not possess different values from the rest of society, but rather have access to various repertoires from whcih to construct their strategies of action." (s. 301) Så sett har repertoar-begreppet blivit ett viktigt alternativ också till idéer om nationella kulturer eller ideologier. Lamont och Thévenot (2000) använder detta i sin jämförande forskning om Frankrike och USA och hur man rättfärdigar saker (justification) i olika kontexter. De visar att US-amerikaner är mycket mer benägna att använda marknadsargument än vad fransmän är, t ex när fransmän skulle använda medborgerliga, politiska eller moraliska argument.

Det tredje begrepp de introducerar är symboliska gränser (symbolic boundaries). Hur klassificerar vi våra medmänniskor och delar in dem i hierarkier? Kefalaas ("003) studerar ett vitt arbetarklassområde i Chicago och visar hur de boende där drar symboliska gränser för att försvara sin livsstil och plats och ge dem mening och en känsla av stabilitet. Folket i området ser sig som i en prekär situation och är oroliga för att ghetto-relaterade faror ska drabba deras område. Det är viktigt för dem att gräsmattan är i perfekt ordning, liksom huset, för att visa en distinktion gentemot de under dem själva i klasspyramiden.

Det fjärde begreppet är institutioner, ett begrepp som förstås har måna olika betydelser; de startar från Scott (1998) som menar att det finns tre dominanta approacher till institutioner, med varsin uppfattning om hur i. driver beteeende. (1) formella regler och lagar; (2) normer med informella sanktioner, och (3) frames. Hall och Taylor (1996) gör en annan tre-indelning: rational choice, historisk, och sociologisk institutionalism. Tugals (2011) analys av islams betydelse för proletariatet i  turkiska städer följer den sociologiska institutionalismen, säger DAL.

Det femte och sista begreppet är narrativ. som kultursociologer använder för att "examine how actors construct understandings about the social world and themselves". (s. 304) Här tar de exempel från arbetarhistoria: Joyce (1994) och Steinmetz (1992, artikel i SSH); Steinmetz menar att "orking-class formation depends not only on agreements about common goals and strategies but also on the availability of narratives that make class a salient part of individual and collective histories." Desmonds (2007) analys av brandmän och deras självbild och berättelser om sig själva är ett annat exempel.

Till sist diskuterar DAL frågor som kultursociologer kan ställa för vidare studier av arbetarklassen i Europa. De tar upp tre frågor: (1) "how cultural repertoires might help workers navigate the challenges they face in the age of neoöliberalism;" (2) ifall arbetare nu distanserar sig från de stora sociala institutionerna -- familj, religion, föreningar, fasta jobb -- i respons på ökad ojämlikhet och minskningen av bra arbetarjobb, för att istället vända sig till konsumtion, ledighet och the expressive self. (3) medför de strukturella förändringarna också en förskjutning i arbetarklassens identiteter, såsom klassidentitet? För att förstå dessa frågor gäller det att inte bara förstå institutioner och organisationer -- som arbetsmarknadsforskare är vana vid att kolla på -- utan också kulturella repertoarer "that may sustain their sense of self-wworth and ability to respond to new challenges". Det kan t ex vara religiösa repertoarer i vilka man värdesätter moral över socioekonomisk framgång eller kanske stimulerar politiskt engagemang, och "may buttress workers' empowerment". Frames och narratives kan också användas för att förstå varför fackförbund -- såsom studerade av Baccaro i den aktuella volumen -- förändrar sina policies och sina mål. Så har Ancelovici (2010) studerat hur franska fackförbund mötte nya utmaningar på 1970-talet och varför CFDT lyckades mycket bättre än CGT, pga en bredare aktionsrepertoar. Samhällsvetare har argumenterat att när arbete och ekonomiska förhållanden för arbetare försämras så blir dessa mer benägna att "detach themselves from majro social instituions (religion, famiy, associations, and wok) and to experience anomie and isolation" (Wilcox och Marquandt 2010; se också Castels 1995, Les metamorphoses de la question sociale, begrepp "disaffiliation"). Andra identiteter än de associerade med arbetet blir allt viktigare och kultursociologin kan bidra med att förklara här.


Referens

Caitlin Daniel, Eleni Arzoglou och Michèle Lamont (2011), "European Workers: Meaning-Making Beings", i Research in the Sociology of Work vol. 22B Comparing European Workers Part B: Policies and Institutions, s. 287-312.

Tidigare har Lamont också tillsammans med ML Small slagit ett slag för kulturella approacher till studiet av fattigdom, t ex i Annals of the American Academy of Political and Social Science, 2010. Artikeln är här.

Kritiska perspektiv på Brenners marxism

                        arbete under september månad ur Très Riches Heures du Duc de Berry, 

                                          illustrationer av bröderna Limbourg från 1410-talet

 

1976-1977 lanserade Robert Brenner en ny tolkning av övergången från feodalism till kapitalism i Europa, genom en artikel i Past and Present och en artikel i New Left Review. Där gjorde han räfst och rättarting med vad han såg som de existerande teorierna -- smithianska idéer om marknadstillväxt, såväl som demografiska teorier (Postan, Le Roy Ladurie). Istället föreslog han genom en jämförelse mellan Storbritannien och Frankrike en marxistisk teori baserad på klasskonflikt och "property relations". Guy Bois, som deltog i den stora "Brennerdebatt" som resulterade, kallade Brenners marxism "political Marxism" för att betona "the summary and purely ideological manner" genom vilket Brenner enligt Bois stoppade in klasskamp i sin analys.

Där var "political Marxism" alltså snarast ett skällsord, men det har fastnat som beteckning för en skola som följer Brenner i analysen av kapitalismens utveckling, med deltagare som Ellen Meiksins Wood, George C. Comninel, Charles Post, Hannes  Lascher och Benno Teschke. Här ska jag skriva om två kritiska artiklar om "political Marxism", en utifrån och en inifrån skolbildningen.

 Sébastien Riouxs artikel "The Fiction of Economic Coercion" från 2013 kommer utifrån och är en hård attack på hela skolan, i klassisk marxistisk stil. Rioux börjar med att konstatera att det finns 27 miljoner slavarbetare i världen idag, och att detta inte stämmer överens med tendensen inom marxismen att se historisk utveckling i "stadier":

"Although there is a rich and extensive literature in Marxist historiography documenting and theorising the constituent role of direct coercion in capitalist history and development, there has been a general stagist tendency on the part of many streams of Marxism that relies on the notion that as capitalism spreads, so-called extra-economic relations should disappear. The theory of social-property relations, or political Marxism, centred on the works of Robert Brenner and Ellen Meiksins Wood, perhaps best exemplifies this general trend. In contradistinction with pre-capitalist forms of exploitation, it has argued that capitalism is characterised by the separation of the economic and the political, which makes surplus appropriation under this system uniquely driven by economic coercion. According to political Marxism, then, so-called ‘unfree’ labour or ‘extra-economic’ coercion are antithetical to capital’s logic of accumulation and therefore non-capitalist by definition." (s. 94)

Han fortsätter introduktionen med att skissa upp en riktig utskåpning:

"I shall argue, in the first section of this paper, that political Marxism is characterised by the separation between theory and history, which is the outcome of its formal-abstractionist approach to the concept of mode of production. The approach reifies its formal-abstract starting point as the real and concrete point of arrival of social and historical analysis. It thereby substitutes historical analysis with a formalist conception of capitalism that is devoid of any specifically historical content.  I situate the origin of this methodology of forced abstractions in Brenner’s early works on the emergence of capitalism. I then show, in the second section, how the ‘application’ of this method to the history and development of capitalism has tended to yield a structural-determinist and sanitised conception of it, thus reproducing many of the problems that the theory has itself criticised in  the past." (s. 95)

I sektion I fortsätter han förklara varför teorin enligt honom är statisk

"As Brenner put it: ‘different class structures, specifically property relations or surplus-extraction relations, once established, tend to impose rather strict limits and possibilities, indeed, rather specific long-term patterns, on a society’s economic development.’ The categories ‘relations of production’ and ‘forms of exploitation’ are thus conflated and reduced to one and the same thing, as exemplified by George C. Comninel and Hannes Lacher’s call for the substitution of a ‘mode of exploitation’ framework for the concept of mode of production.
One main characteristic of Brenner’s approach, as pointed out by historian Dale W. Tomich, is that it ‘treats each form of production relations as a closed entity, possessing a stable and self-contained internal structure subject to autonomous laws and having a fixed and singular external boundary demarcating it from other such units.’ In this conception, modes of production are rigid structures with their own specific logic, determined – in the first or last instance – by specific forms of exploitation." (s. 97)

Denna kritik låter insiktsfull i mina öron. När jag undervisar på grundkursen i ekonomisk historia så säger jag till studenterna att varje samhälle består av en blandning av olika typer av försörjnings- och produktionsprinciper -- hushållets delande ekonomi såväl som kapitalistisk produktion för marknaden, osv. Som Braudel, Polanyi m fl har hävdat, och som Lars Magnusson skriver i läroboken Sveriges ekonomiska historia (1997): det är "snarare kombinationen av olikartade försörjningssätt som kännetecknar varje samhälle". Varje socioekonomiskt system som koncentriska cirklar "vilka lagras på varandra i varje givet samhälle". Utifrån detta har jag väldigt svårt för stadie-teorin där feodalism vid ett givet ögonblick ersätts av kapitalism, "each form of production relations as a closed entity, possessing a stable and self-contained internal structure". Denna odynamiska syn på produktionssätt ger också problem med att förklara förändring:

"this means that for Brenner the major historical conundrum is to explain the passage from one self-contained mode of production to another without presupposing the latter’s presence in any way, shape or form in the former. Given that the feudal mode of production by its very definition has no dynamic qualities beyond the zero-sum game of accumulation of land and serfs, it could not develop itself into a new form. " (s. 100)

Rioux ser hos Brenner en positivism, en släktskap med "analytisk marxism", och en brist på dialektik och förståelse av historisk förändring. Slaveriet i USA eller i de brittiska kolonierna måste räknas som icke-kapitalistiska eftersom de involverar icke-ekonomiskt tvång mot arbetarna (s. 103-106, 114-115); själv tänker jag på mer enkla grejer som legostadgan/ som fanns kvar till 1920-talet i Sverige, lösdriveristadgor och liknande, och hur forskare som Robert J. Steinfeld visat hur mycket vi överskattar arbetarnas frihet på 1800-talet, en kritik som verkligen träffar Brenner och Meiksins Wood.

Det är inte bara ofritt arbete som politisk marxism har svårt att greppa; skolan har också kritiserats för överlag bristande integration av kön, rasism osv i sina analyser. "Capitalism, Meiksins Wood argues, ‘is uniquely indifferent to the social identities of the people it exploits. . . . On the other hand, capitalism is very flexible in its ability to make use of, as well as to discard, particular social oppressions." (s. 109) Och här hajar jag till över huvud taget mot formuleringen att kapitalismen inte bryr sig om identiteter hos den som den exploaterar; om vi ska tala om vem som exploatera vem så tycker jag snarare att man borde tala om kapitalisten, alltså en aktör: skillnaden mellan hur jag och Meiksins Wood skulle formulera det är väl också indikativt för den refiering av begrepp som Rioux menar att PM håller på med. (jfr. s. 113)

Riouxs artikel är skriven som en del av ett symposium om SOAS-professorn Jairus Banajis bok Theory as History (2010), och Rioux hyllar verkligen Banaji och lyfter fram dennes approach som en mycket bättre marxism, mer dialektisk, inte så ensidigt fokuserad på arbetskontrollfrågan, utan med ett begrepp om kapitalismens utveckling som inte bara handlar om den engelska landsbygden utan att

"Marx entertained no doubt that the ‘so-called primitive accumulation’ of capital was not reducible to the English countryside, and that the latter was only one of many ‘different moments’ linking colonial and imperial European countries to the Americas, Africa and the Far East. Banaji’s argument for a Marxist theory of commercial capitalism that puts in dialectical tension both production and circulation is, I believe, much closer to Marx’s own method and writings and insistence on the fact that extra-economic coercion could be, and indeed was and continues to be, productive of surplus-value under capitalism." (s. 118)

Med detta perspektiv finns det utrymme för ofritt arbete i begreppet om kapitalism, och olika maktrelationer, som när Marx i Kapitalet kallar arbetaren som säljer sin frus och sina barns arbetskraft för en "slave-dealer" (cit 119). Det juridiska systemet kan då också ses i relation till det ekonomiska.


Tidigare i år publicerade Samuel Knafo och Benno Teschke, IR-forskare från universitetet i Sussex, änu en uppgörelse med PM, fast inifrån traditionen; Knafo och Teschke arrangerar i Sussex "the Sussex PM Research Group". Utifrån detta blir jag lite paff över hur kritisk deras artikel är mot PM. De börjar artikeln med att säga att marxismen har två olika linjer. Den ena "rests on a strong exposition and critique of the logic of capitalism, grounded in a systematic analysis of the laws of motion of capitalism as a system." Det är alltså en slags strukturalism. Den andra linjen är "a strong historicist perspective grounded in a conception of social relations that emphasises the centrality of power and social conflict to the analysis of history." I sin artikel analyserar de motsättningen mellan dessa två tendenser i Brenners PM. De gör en mycket intressant sammantagen analys av den "första Brennerdebatten", den utifrån 1976-1977 års artiklar om övergången från feodalism till kapitalism, och "den andra Brennerdebatten", den om de industrialiserade ekonomiernas kris och stagnation (?) sedan 1970-talet med startpunkt i Brenners bok The Economics of Global Turbulence från 1998. Genom detta blir deras artikel en mycket fin idéhistoria om Brenners idéutveckling. Det här är ett bra ställe att börja, när de diskuterar hur Brenner 1976-77 i deras mening i sin vilja att förklara den engelska utvecklingen drivs till att stilisera allt för mycket och generalisera alltför starkt, vilket driver teoribildningen in på en ödesdiger väg:

"In the process of fleshing out this argument to establish conceptually what was distinctive about capitalism from what had existed previously, Brenner came to stylise his account in conceptual terms. The demand for theorisation led him gradually to reify capitalism in his attempt to specify propositions that were valid beyond this specific context of the transition. As a result, some Political Marxists reverted back to a problematic structuralism. We argue specifically that Robert Brenner’s concept of ‘rules of reproduction’, which was deployed originally in the First Brenner Debate to dispel the prevailing idea that feudalism contained an innate tendency towards capitalism, suffered from an in-built structural framing that became more pronounced and visible in the Second Brenner Debate. This relapse into structuralism meant that capitalism itself became increasingly reified, especially in the later works of Political Marxism’s early proponents and in some of their contemporary followers, [fotnot till Post och Chibber] leading to a fetishised conception of capitalism that left little room for earlier concerns with historicism and method. " (s. 2-3)
Det ironiska, menar K och T, är att Brenners kritik från 1976-77 ursprungligen riktades bland annat mot en, som Brenner tyckte, alltför strukturalistisk marxism, som Guy Bois när han fördömde Brenners approach som "politisk". (s. 4-6) Brenner jämförde Västeuropa och Östeuropa och visade att samma bakomliggande press mot marknadisering faktiskt ledde till två helt olika utfall: kapitalism och fria lönearbetare i England, men förstärkt träldom i Östeuropa. Alltså ett slags öppen historisk analys med utrymme för agens. Men, ironiskt nog: " The result was a gradual reification of capitalism as Brenner inflated key insights of his account of the transition to capitalism in England (a historically specific process) into an abstract and generic model of capitalism. What started as a concern with history thus became an obstacle to further historicisation." (s. 7). Och detta framstår för mig som en väldigt viktig poäng: PM verkar helt enkelt fokusera orimligt mycket på England, och inte tillräckligt mycket på att förstå resten av världen, dvs dess majoritet. (Jfr citatet från Riouxs s. 118 ovan.) Brenner blir i sin teoretiska argumentation deduktiv och hamnar i analytisk marxism, menar Knafo och Teschke. Ad hoc-element införs för att förklara varför andra länder inte följer den "normala vägen", alltså Englands. (s. 9)

Den andra Brennerdebatten visar än mer hur strukturalistisk Brenners teori om kapitalismen blivit. Medan han 1976-77 jämförde hur samma bakomliggande faktorer i olika regioner -- England, Frankrike, Östeuropa -- kunde leda till olika utfall beroende på medierande variabler, så arbetar han 1998 istället med att visa att till synes olika ekonomier -- USA, Tyskland, Japan -- alla lider av samma sjuka, överackumulationen, och att man inte kan göra något åt det. (s. 10-11) Agensen försvinner. Analysen blir ekonomistisk genom att inte kunna ta in kontextuella faktorer, vilket gör att politiken försvinner (s. 14).

Vi är inte de första som kritiserar Brenner, konstaterar K och T:

"We are not, of course, the first to criticise Brenner for his rationalism, his overly structural perspective, [ref Rioux 2013] but much of the literature has emphasised that the problem stems from too much of a specific perspective on the making of capitalism which illustrates the Eurocentric and reified conception of Brenner. [ref Banaji, Heller, Anievas och Bisancioglu] Some have criticised his narrow focus on free labour [ref Rioux] and on transformations in Britain, [ref Blaut 1994] pointing out that we should not confine our concepts to specific features that travel poorly through history. By contrast we argue that Political Marxism needs to radicalise its reliance on historical specificity and agency as a systematic practice of theorisation. " (s. 16)
Begreppet radikal historism, som de förespråkar, framstår för mig som bra luddigt, men de utvecklar:

"Why radical historicism? We speak of historicism because our main concern is to use history itself as a framing device. The aim is to turn historicisation into a practice that generates theoretical insights about capitalism, rather than a simple recourse for illustrating them. We qualify this as a radical form of historicism because we place the focus on rigour, or more specifically a form of self-discipline that comes from methodological commitments, which force  us out of our comfort zone. This can only work if we adopt a methodology that systematically prioritises history over abstract and deductive studies of
capitalism. As we will argue, our agency-centred notion constitutes more than the banal Giddensian idea that people are shaped and draw upon their structural context, that they are conditioned by structures and yet also contribute to transforming them." (s. 16-17)

De trampar i ett välbekant landskap: ur Marx berömda dictum att "people make their own history, even if not under the conditions of their own making", vill de betona det första ledet. Vilket låter bra, men lite som att de tagit en väldigt lång omväg -- förvisso med en intressant kritik av Brenner -- för att komma fram till något ganska basic?


Referenser

Sébastien Rioux, "The Fiction of Economic Coercion: Political Marxism and the Separation of Theory
and History", Historical Materialism nr 4 2013.

Samuel Knafo och Benno Teschke, "Political Marxism and the Rules of Reproduction of Capitalism: A Historicist Critique", Historical Materialism, s. 1-30.

måndag 23 november 2020

Vad hände med svensk ekonomi efter 1970?

 

1973 började oljekrisen och Västvärldens ekonomier skakades ur sin bana och in på en ny bana av strukturomställning, post-fordism, tjänsteekonomi, den tredje industriella revolutionen, nyliberalism: något i den stilen. Oklarheten har gett upphov till vad som sannolikt är en av de mest slående titlarna på en SOU någonsin, 1999 års Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970?, SOU 1999:150. Den öppna frågan är talande: vad hände egentligen? Pikant nog kom rapporten ur den bredare Demokratiutredningen*, och förordet tar också upp frågan om relationen mellan ekonomi och demokrati. Utgör finansmarknadernas ökade inflytande över samhället sedan 1980-talet en demokratisk kris? Lars Jonung argumenterar i SOU 1999:56 för motsatsen: marknaden är enligt Jonung en i sig demokratisk institution eftersom varje aktör själv väljer att köpa och sälja, så marknaden ökade makt är en ökning av demokratin. Statsvetaren Jon Pierre undersöker i en annan rapport från Demokratiutredningen, SOU 1999:31 "marknaden som politisk aktör". Och Urban Strandberg kritiserar i SOU 1999:83 besluten om valuta-avreglering för att inte ha varit demokratiskt förankrade. Erik Amnå, huvudsekreterare för Demokratiutredningen, presenterar Torsten Sverenius utredning i samma anda: den är ett bidrag till debatten om expertstyre, och ett viktigt fakta-underlag för kritisk ekonomisk journalistik och debatt.

Sverenius presenterar själv syftet så här: "Syftet med denna skrift är att bidra med fakta om och aspekter på Sveriges ekonomi och det ekonomisk-politiska skeendet efter 1970, samt diskutera hur vår politiska demokrati har påverkat respektive påverkats av detta förlopp." (s. 9) Och.

"Här görs inte anspråk på att presentera den korrekta versionen, även om nya fakta presenteras och hård kritik riktas mot rådande hypoteser och ”den officiella versionen” av hur Sverige tappade sin världsledande position. Det finns nämligen inte något sådant som en korrekt version om vad som har hänt – och kommer inte att finnas – eftersom händelseförloppet går att tolka ur så många olika aspekter, var och en korrekt eller inkorrekt på något vis." (s. 13)
Och:

"Skriften Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970? vänder sig i första hand till politiska beslutsfattare och i ämnet engagerade medborgare. Ambitionen har varit att föra en diskussion tillgänglig även för oinvigda. Eftersom detta inte är en avhandling utan en debattbok så är stilen personlig och berättande snarare än neutral och vetenskaplig, även om resonemanget är tänkt att vara vetenskapligt hållbart." (s. 14)
Sverenius resonerar också om hur hans egna värderingar präglar texten

"I det sammanhanget kan det vara lämpligt att uttala att inte heller författaren av dessa rader är fri från värderingar och ställningstaganden. Ett tydligt ställningstagande görs bland annat när jag framför hypotesen att besparingar som riktas mot humankapitalet, exempelvis våra skolbarn, inte är någon besparing för samhället utan i själva verket ett slöseri med våra resurser. Jag har alltså en och annan värdering, i huvudsak av humanistisk och ej partipolitisk art. När jag diskuterar svensk ekonomi försöker jag emellertid låta analysen vara överordnad." (s. 15)
Efter dessa och andra olika klargöranden i förordet börjar själva skriften med att diskutera Sveriges relativt svaga utveckling sedan 1970-talet. Det finns, säger Sverenius, två huvudsakliga tolkningar. Den första är att nedgången började redan på 70-talet och orsakades av den socialdemokratiska politiken. Den andra är att nedgången sker först på 90-talet med finanskrisen. Redan från första början tar TS avstådn från några del-tolkningar. Han börjar med idén att vi "levt över våra tillgångar", konsumerat för mycket i förhållande till landets resurser. Här har man hänvisat till överhettningen i slutet av 80-talet och underskott i budget- och bytesbalans. TS menar tvärtom att vi konsumerat för litet, undantaget några enstaka år på 70- och 80-talen. Som belägg för detta naför han att den inhemska efterfrågan (total konsumtion+totala investeringar) ökat långt mindre  i Sverige än något annat land i västvärlden sedan 1970. (s. 18) Vilket verkar lite konstigt som argument: ifall vi konsumerat "för mycket" måste väl bero på konsumtionens förhållande till produktionen? Så om produktionen ökat minst i Sverige av Västvärldens länder så är det inte så konstigt om konsumtionen också ökar långsamt? TS menar dock att föreställningen om överkonsumtion är felaktig och kan leda till alltför stram finans- och penningpolitik. Den andra föreställningen som TS skåpar ut är att keynesiansk politik ledde till Sveriges snabba återhämtning från 30-talskrisen; han menar att det hade mer att göra med devalveringen av kronan 1931. (s. 19) Det är tydligt att han ser 1990-talets fasthållande vid en fast växelkurs som ett felbeslut också i ljuset av denna information.

Han ställer en rad kritiska frågor om Sverige på 1990-talet. Detta börjar med maktkoncentrationen och likformigheten vad gäller den ekonomiska politiken där ett fåtal institutioner står i centrum -- Riksbanken, Rosenbad, LO, SAF, SNS, Handelshögskolen, m m. (s. 26) Och om inte ekonomer och sakkunniga ger en korrekt bild av orsakssammanhangen i ekonomin till medborgare hur ska detta hanteras? Också tidningarnas ekonomibevakning döms ut, och även Assar Lindbeck med sin unika maktposition får en släng av sleven (30-31). Är det för svårt att ha en avvikande åsikt i ekonomi-Sverige? Råkade Nordbankens chefsekonom Nils Lundgren ut för en bannbulla eftersom han i DN hösten 1992 diskuterade alternativ till kronförsvaret och den fasta växelkursen? (33) Ulla Reinius menar något sådant i sin bok Stålbadet (1996), och TS åberopar också Sven Grassmans ord om ”Den finansiella herrklubben i Stockholm” och Aftonbladet-kolumnisten Carl Hamilton. Civilekonomen Rolf Englund (m) fick, efter att hösten 1992 uppmanat riksbanksfullmäktiges ordförande Staffan Burenstam Linder att avgå, själv lämna sin tjänst som ekonom och utredare på Timbro. (s. 35) Det är tydligt att Sverenius ser Bengt Dennis, Kjell Olof Feldt och några till som skyldiga till en undermålig ekonomisk politik och penningpolitik som kostat landet och dess medborgare en massa, vilket de inte ställts till ansvar för; Rolf Englund och några till är i motsats till detta rollsatta som sanningssägare. (35-40) T ex: skulle kreditavregleringen 1985 leda till en stor finansbubbla, och visste Dennis och andra policymakers det på förhand? Från skulderna för 1980-talets bubbla och 1990-talets krasch går Sverenius vidare till Lindbeckkommissionen, som han ser som en manifestation av public choice-skolan och som en ensidig läsning av vad som hänt sedan 1970-talet, som lägger all skuld på politiker och ingen på ekonomer, och förlänar banker och exportföretag en status av allmänintresse medan medborgarna blir ett särintresse. (s. 47)

Efter den rätt långa inledningen handlar kapitel 2 om "Ekonomi och världsbilder". Sverenius fortsätter sin diskussion om nationalekonomin som lite går på tomgång kan jag tycka, men detta sakpåstående är intressant:

"Den ekonomiska politik som förts i Sverige har efter kostnadskrisen på 70-talet till stor del varit inriktad på att gynna de stora exportföretagen på den inhemska marknadens bekostnad. Trots det har vår export bara gått aningen bättre än i omvärlden, medan däremot de finansiella vinsterna via devalveringspolitiken har ökat betydligt mer än i omvärlden. Den inhemska efterfrågan har däremot ökat minst i hela västvärlden. Kring detta har det inte blivit någon debatt, de flesta tycks fortfarande inte ens känna till att så är fallet." (s. 54)
Så här 20 år senare känns beskrivningen av debatten inte särskilt pricksäker. Snarare är det väl idag det dominanta narrativet att 1980-talets devalveringspolitik för att lösa "kostnadskrisen" i industrin, exakt gick ut på att sänka den inhemska konsumtionen och få exportföretagen på grön kvist? Sedan skapades 1997 Industriavtalet med det uttalade syftet att exportindustrin ska vara top dogg i lönebildningen och andras konsumtionskraft ska öka i linje med just exportindustrins takt. Och, som Industriavtalets förespråkare alltid (delvis rimligt) säger: på 1980-talet hade vi sektorsvisa löneförhandlingar och alla fick en massa luft i kuvertet; sedan 1997 har vi haft industrin som top dogg och alla har fått reala löneökningar. (T ex Dagens Arbete 2010, 2017.) Vad som känns problematiskt med Sverenius resonemang är väl att 1990-talskrisen kommer förvrida alla jämförelser när man drar slutsatser om 19 länder baserat på statistik för åren 1976-1996. Som min lärare på b-kursen i ekonomisk historia inskärpte när vi fick läsa debatten mellan Korpi och Lindbeck om svensk tillväxt, så är val av start- och slutår i sådana jämförelser sällan oskyldiga och utan konsekvenser. Sverenius menar dock att han i en rad artiklar sedan 1995 visat på konsumtionens svaga utveckling i Sverige, och argumenterat för en mer konsumtionsledd tillväxt. Man kan väl säga att hans vilja besannats sedan ungefär 1999!** Men 1999 var Sverenius mycket missnöjd. 

"Att den privata konsumtionen i Sverige, med världens kanske modernaste produktionsapparat, bara ökade med 6 procent mellan 1976 och 1996 samtidigt som konsumtionen i jämförbara länder ökade med drygt 40 procent i genomsnitt – mer än sex gånger så mycket! – är inte detta värt att diskuteras i ett land där medborgarna fått höra att de levt över sina och landets tillgångar under samma period? Tydligen inte."(s. 55)
Här presenterar han det diagram som jag klistrat in överst i detta inlägg, med utvecklingen av privata konsumtionen 1976-1996. Han breddar diskussionen och menar att även den offentliga konsumtionen ökat långsamt: om man mäter ökningen 1970-1996 så är Sverige ett av de länder där total konsumtion, offentlig och privat, ökat minst. Detta vet inte ens kunniga ekonomer, menar han, och anför en slags bokföringsteori om ekonomisk tillväxt: konsumtionen utgör 80 procent av BNP och "Växer huvuddelen av kakan långsamt så är det följdriktigt att hela kakan växer långsamt." (s. 58) När konsumtionen i jämförbara länder ökat med 70 procent har den bara ökat med 30 procent i Sverige. Bara i Nya Zeeland, Kanada och USA har offentlig konsumtion ökat mindre än i Sverige sedan 1970.

 

Referens

Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970? SOU 1999:150. Demokratiutredningens skrift nummer 3. 


Fotnoter

* Sverenius kommenterar detta faktum på s. 19-22 i sin SOU. Där åberopar han bl.a. Björn Elmbrant och Agneta Hugemark för kritik av nationalekonomerna. Han menar också att Sven Grassman fått för lite cred för sin framsynta kritik av devalveringspolitiken 1982 och följande år. (24-25) Sverenius angriper också Feldt och Klas Eklund för att ha fört en näringslivsvänlig politik och därefter gått till näringslivet.

** Lucio Baccaro och Jonas Pontusson som de senaste åren argumenterat för ett tillväxtregim-perspetktiv på jämförande politisk ekonomi menar att den svenska tillväxtmodellen idag, deras mätperiod börjar i mitten av 1990-talet, är balanserad med både exporter och inhemsk konsumtion som drivkrafter.

fredag 20 november 2020

Tuffa tider i svenskt 1840-tal

Sandberg och Steckel publicerade 1987 och 1988 två klassiska artiklar om svenskarnas fysiska välmående på 1800-talet, mätt genom soldaters kroppslängd. Jag har bara fått tag på den ena av artiklarna, den i Explorations in Economic History 1988. De ramar in artikeln genom att tala om att vi inte vet så mycket om perioden 1815-1870 i svensk ekonomisk historia. Det finns två olika synsätt. Pessimister talar om "acute poverty" och om proletariseringen i jordbruket; från 1750 till 1815 växte jordbruksproletariatet från 350 000 till 700 000 personer och fortsatte växa till ungefär 1.3 miljoner år 1850. Då hade gruppen ökat från ungefär 20 procent av befolkningen 1750 till 40 procent 1850. (Carlsson 1961, s. 79). Optimisterna pekar på förbättringar i jordbruket: skiften, nya grödor (särskilt potatis), nya växtföljder, bättre verktyg, och systematisk avel av djuren. Även exportboomen av havre till Londons hästar. Dubbelheten i bedömningen speglas i Eli Heckschers klassiska An Economic History of Sweden (1954) där han talar både om "the pauperization of the Swedihs rural population around the middle of the 19th century" och att "the whole 19th century was one of extraordinary dynamism compared to earlier periods". Bland nyare studier hamnar Sture Martinius på den optimistiska sidan när han menar att jordbruksproduktionen per sysselsatt var konstant i hundra år till 1830, men ökade därefter ca 0.7 % om året 1835-70. Också bland optimisterna har vi Jörberg (1972) som finner en botten i reallönerna 1800, ökning till 1820, en liten minskning till 1850, och därefter en stark ökning till 1914.

Sandberg och Steckel bidrar till litteraturen genom att studera 40,000 soldater födda från 1720-talet till den senare delen av 1800-talet, som tjänade i armén från 1730 till 1890. (Kroppslängden reflekterar framför allt näring man fått i sig under livets första år och i adolescence, alltså ungefär tonåren.) De flesta soldaterna var indelta och spenderade bara en liten tid åt militära sysslor; större delen av året tog de hand om sina torp och var likt andra torpare i toppgruppen av det agrara proletariatet. (s. 4) Sandberg och Steckel organiserar sitt sample i fyra grupper: Östsverige, Västsverige (som beräknas ha 66 procent av befolkningen i landet!), Nord, och Stockholm. (s. 4-6) Ett metodproblem med att använda militära uppgifter är att armén tenderade att inte rekrytera riktigt korta män eller män med dålig hälsa, som genom detta också kunde vara korta. För att korrigera för denna under-representation av korta använder S och S en quantile-bend estimator som vilar på två antaganden: (1) bara en ända av fördelningen är avhuggen, och (2) fördelningen i befolkningen som helhet är normalfördelad. (s. 6)

De får fram att längden ökar för kohorter från de födda på 1730-talet till de födda på 1770-talet. Sedan sker en liten minskning till de födda runt 1785 och sen börjar längden öka igen till ca 1820 varefter en minskning sker till ca 1840-talet.


De följer Gustav Sundbärg, i Emigrationsutredningen från 1913, i att dela in landet i tre demografiska zoner. Deras enda justering mot Sundbärg är att omkategorisera Jämtland från Öst (!) till Nord. Stockholm ser de också som en separat, och särskilt ohälsosam, miljö. De anmärker att vad Sundbärg kallar Väst omfattar de facto hela sydsverige, och kunde snarare ha kallats hög fertilitet-hög befolkning-zonen medan Öst kunde ha kallats låg fertilitet-låg befolkning-zonen. (s. 8)

Mortaliteten föll överlag 1810-70 såväl som därefter. Undantaget är att barnadödligheten (men inte för småbarn) ökade i det sena 1840-talet och på 1850-talet; denna kris överkoms inte förrän efter "the subsistence disaster of the late 1860s". S och S uttrycker missnöje med att en nyare studie från SCB, Hofsten och Lundström (1976) inte förklarar chocken från 1840- till 1860-talet utan bara upprepar Sundbärgs icke-förklaring från 1909. Mässling, scharlakansfeber, kikhosta och dysenteri var inga nya sjukdomar på 1840-talet och förutom scharlakansfeber är de relaterade till brist på näring; att dessa sjukdomar tar död på så många barn 1840-70 tyder på undernärng. (s. 10-11) Å andra sidan är smittkoppor bara svagt relaterat till näring så förbättringen före 1840 behöver inte tyda på någon förbättring av kosthållningen då.

S och S använder Jörbergs reallöner -- som de räknar om med några korrigeringar som att inte ge varje län samma vikt oavsett befolkning (s. 12-13). En stor nackdel med Jörbergs daglöner är att de inte ger någon information om hur mycket jobb som var tillgängligt. Daglönare fick färre påhugg under år med dåliga skördar, och antagligen också sämre betalt då, även om detta inte fångas av Jörbergs data. Därför kollar S och S också på skördedata.

Var industrialiseringen dålig för hälsan?

I engelsk ekonomisk historia utvecklades på 1940-50-talen en viktig debatt om arbetarklassens levnadsstandard under industrialiseringen. De så kallade "pessimisterna", där Eric Hobsbawm var en ledande företrädare, menade att arbetarna på många sätt upplevde en försämrad levnadsstandard i det tidiga industrisamhället. Miljöföroreningar, trångboddhet med mera förkortade arbetarnas liv och deras frihet var inskränkt i fabrikens disciplin jämfört med landsbygdens friare och mera hälsosamma liv.

Lars Sandberg och Richard Steckel testar i ett kapitel från 1997 denna hypotes för Sverige. Industrialiseringen tog fart runt 1870, hävdar de. Före det styrdes ekonomin mer av skördecykler än av konjunkturcykler. Det bästa man kan säga om den ekonomiska utvecklingen därinnan var att landets befolkning i alla fall fördubblades från 1720 till 1850. Från 1800 till 1870 ökade befolknigen från 2.3 till 4.2 miljoner. Eftersom 75-70 procent av befolkningen försörjde sig på jordbruk är det inte förvånande att det "rurala proletariatet" växte. År 1750 var de 25 procent av den agrara befolkningen och 20 procent av hela befolkningen; 1850-70 var jordproletariatet istället 50 procent av den agrara och 40 procent av hela befolkningen. Produktionen per arbetare steg från ca 1830, menar Sandberg och Steckel, men med tanke på att jrodpriserna steg snabbt är det osannlikt att jordbruksproletariatet fick det bättre, och de fick helt klart det inte bättre under krisåren på det "hungriga fyrtiotalet" eller slutet av 1860-talet. Reallönedata för daglönare visar ingen ökande trend före 1870. (s. 130) Industrialiseringen tar fart efer 1879 men det är centralt att se att denna i Sverige var tämligen rural. Andelen av befolkningen som var urbanökade bara från 10 procent år 1800 till 13 procent år 1870. 1870 till 1914 ökade befolkningen från 4.2 milj till 5.7 milj, en lite långsammare ökningstakt än före 1870. Takten saktade ner pga fallande födslo- och dödstal kombinerat med omfattande emigration, särskilt till USA. Nationalinkomsten per capita steg med ungefär 2 procent om året 1870-1910 (Krantz och Nilsson 1980). Reallönerna dubblades (Hildebrand 1978). Runt 1900 arbetade ungefär 65 procent av industriarbetarna utanför städer (Gårdlund 1942, s. 296). 1870-1913 ökade urbaniseringsgraden från 13 till 26 procent.


Redan 1800 till 1870 -- trots bristande BNP-tillväxt -- föll mortaliteten och steg förväntad livslängd. Bland indelta soldater och "conscripted militia" (efter 1819) ökade genomsnittlig kroppslängd från 1790-talet till 1840talet. Därefter försämrades kroppslängden antingen mycket (indelta soldater) eller lite (rekryterade soldater). Därefter ökade kroppslängden igen, särskilt för de män som nått puberteten efter 1860-talets kris. Man kan förvisso säga att i och med försämringen för kohorterna födda ca 1840-50 till 1800-10 års nivå innebär att det inte finns någon riktig trend 1800-1870. De menar dock att man snarare ska tolka försämringen för kohorten födda på 1840-talet som en tillfällig dipp. (s. 142) Då fanns det alltså förbättrad hälsa 1800-1870 trots en avsaknad av ökade inkomster. Var det då freden, potatisen och vaccinet som gjorde det? (s. 143-144)

Perioden efter 1870 är, säger Sandberg och Steckel, på ett sätt mindre intressant eftersom den är mindre förvånande: inkomst och hälsa förbättras tillsammans.


Hälsan förbättrades efter1870 och under 1900-talet framför allt på tre sätt. (1) förbättrat näringsintag och förbättrade boenden, orsakat av bättre inkomster. (2) förbättrade kunskaper, inte pga stigande inkomster, om hygien och hälsa (3) offentliga investeringar i hälsa och medicin, t ex i sanitär infrastruktur och vaccinationer. (s. 156) "The fact that health conditions, and the level of human welfare, were trending upward even while average incomes were stagnating, income distribution
was becoming less equal, and the earnings of the mass of the population was probably declining clearly indicates that other developments (composition of diet, public health measures, improved child care, and epidemiological conditions) favored improved health." (156-7)


Lars Sandberg, Richard H. Steckel (1997) "Was Industrialization Hazardous to Your Health? Not in Sweden!", kapitel i Richard H. Steckel and Roderick Floud, Eds Health and Welfare during Industrialization. University of Chicago Press. January 1997

fredag 30 oktober 2020

Autokratiska val och demokratisk utveckling sedan 1815

"Autokratiska val" är en otippad ord-kombination för mig, men statsvetaren Michael K. Miller (vid George Washington University) börjar sin artikel i ämnet rakt på sak, och det låter ju rimligt: "Elections have co-existed with autocracy for centuries." Minst 12 Latinamerikanska diktaturer hade val till parlamenten i 1800-talets första halva. I Västeuropa hade sexton stater representativa församlingar år 1400 (källa: Stasavage 2010). Osv. 1880 hade två tredjedelar av världens "autocracies" (? icke-demokratiska stater?) val till en lagstiftande församling.

Ändå, menar Miller, så behandlar den statsvetenskapliga litteraturen om "hybridregimer", auktoritära stater med demokratiska element som val, partier och lagstiftande församlingar, denna typ av regim som om den var något nytt från 1970-talet. Millers artikel går istället tillbaka till 1815. Han utgåv från Robert Dahls disaggregeringa av demokrati i två saker: deltagande (främst rösträtt) och contestation. Miller mäter dessa två dimensioner för 169 länder från år 1815 till 2004. Så här sammanfattar han bilden över det långa loppet:

"Although the combination of democratic and authoritarian elements is not new, the way in which they combine has changed markedly. Prior to 1940, hybrid regimes featured high contestation and low participation, typified by the competitive oligarchies of late-nineteenth century Great Britain and Sweden. In contrast, modern electoral authoritarian regimes combine high participation and limited contestation. This shift to high participation is also reflected in the regimes that undergo democratization."
Det sena 1800-talets Sverige som en "competitive oligarchy" med lågt deltagande/låg grad av rösträtt, intressantt! Det låter väl rätt rimligt? 

Miller undersöker i artikeln huruvida ett lands erfarenheter eller ej med val under autokrati påverkar chansen för övergång till demokrati och demokratins överlevnad. Forskning på perioden sedan 1970-talet menar att fler val under autokratiska perioden gör att demokratin därefter blir mer hållbar (Brownlee 2009; Lindberg 2006, 2009; Teorell och Hadenius 2009). "Theoretically, this past work has focused on institutional development and social acculturation to elections. I add to this a consideration of how elections influence autocratic regime power." Miller sammanfattar sina resultat så här:

"I show that histories of both contestation and participation predict democratic survival. For democratization, however, contestation is positive and participation is generally negative. As a consequence, the historical shift to high participation rather than contestation implies a harder road to democracy, but an equal chance at sustaining it. The most important and novel finding is that a longer history with autocratic elections of any kind is strongly positive for democratic survival. In fact, no stable democracy has ever developed without an extended experience with autocratic (or pre-independence) elections."
Det här måste väl vara goda "nyheter" för Sverige 1866-1920: många val hade vi, om än väldigt ojämlika.

Teori- och metoddelen börjar med Dahl (1971) och hans särskiljande av två aspekter av demokrati: deltagande, och contestation.* De två har inte alltid gått ihop: tänk på "competitive oligarchies" i 1800-talets Europa kontra enpartistater i Afrika under kalla kriget, med allmän rösträtt. Därefter diskuterar Miller hur han operationaliserar och mäter de två dimensionerna tillbaka till 1814, baserat på variabler från sju demokrati-dataset: Polity IV, Freedom House, DD, Cross-National Indicators of Liberal Democracy, the Cross-National Time-Series archive, the Measures of Democracy project, och CIRI Human Rights Data project. Participation mäts som andel med rösträtt och valdeltagande. Contestation mäts med existens av oberoenede politiska partier, frihten i val-konkurrens, grade till vilken det finns "intragovernmental constraints", hur många parlamentariker det finns från oppositionspartier, och "closeness of national votes". Tillsammans innebär kodningen att följande typologi av sex stycken av regimer uppstår och används:


Han visar också tidstrenden för genomsnittet för sina länder 1815-2004 på de två dimensionerna deltagande och contestation. Contestation är högre än deltagande, börjar vid 0.35 snarare än 0.15, och båda ökar parallellt fram till ungefär 1930 då båda faller till 1950 då de stiger igen. Efter 1950 faller dock contestation medan participation fortsätter öka. Efter 1989 ökar också contestation. (Jfr historiska V-Dem.) Miller visar också några rätt röriga diagram med data för varje land-år. Här pekar han t ex på efterkrigstidens internationella spridning av demokratiska värderingar som en faktor som spelar roll. Men jag är mer intresserad av diskussionen land för land, som figur 6 nedan.


Också nästa diagram gillar jag:


På 1910-talet demokratiserades flera "competitive oligarchies" som Sverige och Nederländerna, påpekar Miller. Före 1940-talet var detta den vanligaste demokratiseringsformen, särskilt i Europa och Latinamerika. 1941-1971 var övergångar från closed eller electoral authoritarianism vanligare.

Efter dessa intressanta beskrivningar övergår Miller till att "rigoröst" (hans ord) testa betydelsen av autokratiska val-erfarenheter och demokrati. För Afrika söder om Sahara efter 1989 har Bratton och de Valle (1997) funnit att både participation (antal val) och contestation (andel oppositonspartiers platser i parlamentet) predicerar pro-demokratiska protester och framtida demokrati-nivåer. Lindberg (2006) som också studerar SSA finner också att antalet tidigare val med flera partier är positivt relaterat till medborgerliga rättigheter och chans för byte av regering. Torell och Hadenius (2009) bekräftar detta för ett globalt sample sedan 1972. Brownlee (2009) finner att "competitive authoritarian regimes" är lika stabila som andra autokratier, men att när de väl faller så är det mer sannolikt att resultatet blir en demokratisk regim.** Det här tycker jag är ett intressant resonemang om hur val, också i en auktoritär regim, skolar folk till att bli demokrater:

"On the behavioral side, even autocratic elections help to spread a democratic culture of equality and sovereignty among the enfranchised, raising demands for civil liberties and electoral fairness. A survey of twelve African countries found that a history of either multi- or single-party competition increases popular demands for democracy. This popular emphasis on elections encourages autocrats to appeal to election victories for legitimacy, in turn making electoral manipulation more costly. As Lindberg sums up, ‘the electoral cycle creates a positive spiral of self-reinforcement leading to increasingly democratic elections’." (s. 14)
Det här låter ju rimligt i förhållande till svenska val efter 1866. Missnöjet efter den restriktiva/konservativa representationsreformen kunde ju kanaliseras inte minst i valkampanjer, där krav på de faktiska politikerna (tillsatta enligt oligarkiska principer) kunde kombineras med krav på andra politiker, andra sätt att tillsätta politiker, och reformkrav som var helt orealistiska i nuet men kunde utmålas som en attraktiv framtid.

Också fortsättningen av resonemanget är intressant: hur erfarenheter av val spelar roll inte bara i form av beteenden utan också institutioner.

"Although past work has emphasized democratization, the institutional legacy of autocratic elections should also influence the stability of young democracies. Without previous electoral experiences, electoral institutions, opposition parties and voter attachments must be created de novo after democratization, which can be highly chaotic. For instance, O’Donnell and Schmitter argue that the controlled contestation in autocratic Brazil after 1964 provided essential political experience to regime opponents and thereby stabilized the country’s politics after democratization. In contrast, Mansfield and Snyder warn that war and democratic failure are likely if countries democratize without ‘the strong political institutions needed to make democracy work (such as an effective state, the rule of law, organized parties that compete in fair elections, and professional news media)’." (s. 14)
Det låter ju rimligt, att det är svårare och förknippat med större risk för kaos att de novo skapa institutioner för hur man ska arrangera val, räkna röster etc när demokratin väl införts. Han för också ett resonemang om hur valen som institution spelar roll för den auktoritära regimen, att de knyter klientilistiska band och så där, men jag fattar inte riktigt poängen med det resonemanget.

Från dessa övergripande resonemang går han över till att diskutera implikationer av contestation och participation för demokrati var för sig. Diskussionen om contestation börjar så här:

"theorists favor the route to democracy (characteristic of Western Europe) in which contestation exceeds participation. According to Bratton and van de Walle, ‘[G]etting to democracy is much more difficult from a regime that has no tradition of political competition, however inclusive and participatory it may be.’ 

Indeed, contestation should promote democracy through both effects discussed above. First, a history of competitive elections produces strong electoral institutions, experienced political parties, and popular attitudes that favor both democratization and later democratic stability. Secondly, higher contestation generally implies weaker autocratic control. Competitive elections threaten turnover, chip away at legislative majorities, provide an opening for elite defections and can serve as public catalysts that help democratic movements solve their collective action problems. Further, contestation opens up the political space to opposition groups that can press for political reforms. The opposition in Mexico, for instance, turned the democratic quality of the regime into a potent campaign issue, culminating in democratization through electoral turnover." (s. 15)

De "teoretiker" som refereras i den första meningen är Dahl (1971), Diamond, Linz och Lipset (1971) Dix (1994) samt Huntington (1991). Det europeiska exemplet från sent 1800-tal tidigt 1900-tal, som passar väldigt bra också för min forskning om Sverige, verkar väldigt centralt här; så här refererar Miller Robert Dahl (1971):

"Pointing to the many successes in Western Europe, Dahl identifies the path through competitive oligarchy as especially conducive to democratic survival because it allows a small set of elites to first establish among themselves ‘the rules, the practices, and the culture of competitive politics. ... as additional social strata were admitted into politics they were more easily socialized into the norms and practices of competitive politics’." (s. 15)
Väldigt intressant! Kan man då säga att de svenska eliterna under oligarkin 1866-1909 mellan sig skapade en kultur av "competitive politics"? Jag för faktiskt ett liknande resonemang, om att en politisk kultur skapad i ett oligarkiskt system kan överleva ett regimskifte och reproduceras i det nya demokratiska systemet, i min bok Världens jämlikaste land? (s. 50-52), fast där specifikt med fokus på kompromiss-anda i politiken.

Miller menar att hans argument om varför competitive oligarchy gynnar demokratisering, är annorlunda än Dahls. Men jag fattar inte riktigt hur. Miller pekar på att om det råder tillräckligt hög konkurrens i den oligariska politiken så skiftar man ibland makt mellan partierna, och partier kan då använda valreform för att gynna sig själva i den politiska konkurrensen. Detta hände t ex i Storbritannien 1867 när Benjamin Disraeli tryckte på för Refom Act i tanken att denna refom skulle gynna det Konservativa partiet gentemot det liberala dito. (Det diskuteras i Ruth Berins Colliers bok från 1999; jfr också Llavador och Oxoby 2005 om Argentina, Uruguay och Colombia.)

Nästa fråga är: "Holding contestation fixed, does extending participation encourage democracy?"Miller för ett intressant resonemang om detta, grundat i tidigare forskning:

"Unlike for contestation, I argue that participation has two countervailing effects. On one hand, participation extends electoral practices to a wider population, encouraging more citizens to become involved in politics and to gradually increase their demands for effective voice. For instance, Bratton and van de Walle find that where elections (regardless of contestation) ‘were a regular feature of African political regimes, elites and masses became socialized to accept participatory political roles’. As a result, past electoral experiences predicted the outbreak of pro-democracy protest. In addition, elections with wide suffrage encourage regimes to invest in mass parties, which are in turn adaptable to
democracy. Thus the institutional-behavioral effect of participation is likely positive, albeit weaker than for contestation.
On the other hand, greater popular involvement with uncompetitive elections is likely to bolster regime power, thus negatively impacting democratization. Wider participation brings more citizens into a political environment that is firmly controlled by the regime, enabling the ruling party to broaden clientelistic linkages, monitor dissidents, spread its ideology and demonstrate dominance. Further, highly flawed elections can engender disillusionment with electoral politics. Lastly, democracy may seem more threatening to elites in countries with broad electoral participation, as it implies high social mobilization and thus a higher risk of redistribution. This threat can reinforce elite coalitions and
imperil the moderate pacts that are often key to democratic transitions." (s. 16)
Netto bör alltså effekten av participation under för-demokratiska regimer, på sannolikheten för demokratisering, alltså vara noll, menar Miller. Däremot menar han att mer historia av deltagande ökar sannolikheten för att demokratin överlever när den väl etablerats.

System av closed authoritarianism gör det däremot svårare att etablera en demokratisk regim som överlever och är stabil.

Jag skippar Millers ekonometriska undersökning, som ger stöd för hans argument, och går rakt på slutsatserna. Där sammanfattar han resultaten och deras implikationer så här:

"Stable democracy has never developed without an extended prior experience with autocratic or pre-independence elections.
This finding contributes to the ongoing debate over the institutional preconditions for democratic stability. However, unlike Zakaria, who calls for first establishing executive constraints and an effective rule of law prior to democratization, this article demonstrates the need for regular elections. As Carothers argues, a ‘gradualist’ path to democracy with popular participation and steadily rising electoral competition is highly propitious for future democratic survival. Looking to recent developments in the Middle East, this casts doubt on the democratic chances of Afghanistan and Libya, whereas Tunisia, Egypt and Yemen all have significant electoral histories and are thus reasonably well situated to sustain future democracies." (s. 25)


Referens

Michael K. Miller (2015) "Democratic Pieces: Autocratic Elections and Democratic Development since 1815", British Journal of Political Science

Fotnoter

* De två begreppen definierar Miller så här: "Participation: The extent of popular electoral involvement across the citizenry. This does not imply that citizens have a genuine choice over their representatives or that they exercise significant influence.
Contestation: The extent and fairness of electoral competition between parties and distinct interests."

** Här finns en intressant fotnot: "For case study work on democratization through autocratic electoral competition, see Greene 2002; Magaloni 2006; Levitsky and Way 2010; and various chapters in Schedler 2006 and Lindberg 2009a."

Greene studerar Mexiko, Levitsky och Way olika hybridregimer efter kalla kriget, och Beatriz Magaloni Mexiko.