tisdag 31 maj 2011

Transports Lavalfall

"– Nu är det fritt fram för lönedumpning. Hela åkeribranschen går åt helvete, säger Freddy Welle, chaufför på Bernt Mattssons och vice ordförande i Transports åkerisektion i Göteborg."

Mats Pejer, "Ica-körningarna inte olagliga", LO-Tidningen 30 maj
Mats Pejer, "'Fritt fram för lönedumpning'", LO-Tidningen 30 maj

Skriv under Transports upprop för seriös konkurrens utan social dumping!

---
Uppdatering 8 augusti
LO-tidningen rapporterar nu att Frode Laursen-fallet ska upp i hovratten. LO-tidningens Mats Pejer beskriver fallets vikt:

"Låglöneåkerier från Östeuropa har tagit över stora delar av trafiken till och från hamnarna i Syd- och Västsverige. Det betalar löner långt under kollektivavtalets dryga 23 000 kronor i månaden. En polsk chaufför tjänar från 2 000 kronor i månaden.

EU-reglerna tillåter att utländska åkerier kör inrikestransporter i anslutning till leveranser till Sverige, men det är välkänt i åkeribranschen att många struntar i reglerna och kör svensk inrikestrafik för hela slanten.

Hittills har det varit riskfritt. Polisen har visserligen utrett åtskilliga ärenden, men sedan har det slutat med att åklagarna har lagt ner. Orsaken är att det rör sig om stora och tidskrävande utredningar samtidigt som straffet bara är dagsböter.

Detta gör målet mot Frode Laursen unikt. För första gången prövar domstolarna var gränserna går."

Mats Pejer, "'Sabotagetrafik' upp i hovratten", LO-Tidningen 8 augusti

-- Uppdatering 30 september
"Olaglig yrkestrafik slår ut seriösa åkerier. Polisen tittar åt ett annat håll. Svenska åkerier anlitar arbetskraft från utländska bemanningsföretag eller använder sig för att falska egenföretagare, det vill säga chaufförer som borde vara anställda, för att dumpa lönerna.

Det är, möjligen lite tillspetsat, innebörden i ett gemensamt yttrande till regeringen från arbetsgivarorganisationen Bilarbetsgivarna, branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag och facket, det vill säga Transport."
Mats Pejer, "Enad front mot lönedumpning", LO-Tidningen 28 september

Inga kommentarer: