torsdag 11 juni 2020

En miljon svenskar reste utomlands på sportlovet

Sedan 1990-talskrisens slut har den privata konsumtionskraften för svenskar ökat något enormt. Med tanke på utsliten personal och sjukskrivningar såväl som återkommande klagomål på förhållanden och kvalitet i offentlig sektor, är frågan om det inte är relevant att ta upp J K Galbraiths gamla begrepp "private opulence and public squalor".

I en intervju med Folkhälsomyndighetens GD Johan Carlson i DN presenterar Carlson ett intressant fakta: en miljon svenskar reste utomlands på sportlovet. Så här säger han:
"– Sverige har ett enormt stort resande. Vi tänker kanske att den som har sportlov åker till Italien men tittar vi på statistiken så har vi nästan en miljon resenärer som kommer tillbaka till Sverige under nästan fyra sportlovsveckor. Där står Italien för en ganska begränsad del. Folk reser till London, Paris, Barcelona och andra storstäder i Europa, och till New York, ja överallt egentligen. Det som händer är att vi, precis som Belgien, Nederländerna, Frankrike och Spanien får in väldigt mycket smitta från alla möjliga håll. Under radarn från områden där smittan ännu inte upptäckts.

Johan Carlson säger att det hade varit omöjligt att ta prover på alla dessa människor från hela världen när de kom tillbaka till Sverige. Februari är influensa- och förkylningstid och kanske hade ett par hundra tusen symtom av något slag. Ingen vet."
Här finns något som jag skulle vilja utveckla! Därför börjar jag en ny etikett här, "Sverige idag". Den kommer nog senare kombineras med en om "Nyliberalism", för mitt arbete inom Jenny Anderssons projekt om nyliberalism i Norden.

Clas Svahn, "Johan Carlson: Smittan kom in från länder som gick under vår radar", Dagens Nyheter 11 juni 2020.

Inga kommentarer: