måndag 23 november 2020

Vad hände med svensk ekonomi efter 1970?

 

1973 började oljekrisen och Västvärldens ekonomier skakades ur sin bana och in på en ny bana av strukturomställning, post-fordism, tjänsteekonomi, den tredje industriella revolutionen, nyliberalism: något i den stilen. Oklarheten har gett upphov till vad som sannolikt är en av de mest slående titlarna på en SOU någonsin, 1999 års Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970?, SOU 1999:150. Den öppna frågan är talande: vad hände egentligen? Pikant nog kom rapporten ur den bredare Demokratiutredningen*, och förordet tar också upp frågan om relationen mellan ekonomi och demokrati. Utgör finansmarknadernas ökade inflytande över samhället sedan 1980-talet en demokratisk kris? Lars Jonung argumenterar i SOU 1999:56 för motsatsen: marknaden är enligt Jonung en i sig demokratisk institution eftersom varje aktör själv väljer att köpa och sälja, så marknaden ökade makt är en ökning av demokratin. Statsvetaren Jon Pierre undersöker i en annan rapport från Demokratiutredningen, SOU 1999:31 "marknaden som politisk aktör". Och Urban Strandberg kritiserar i SOU 1999:83 besluten om valuta-avreglering för att inte ha varit demokratiskt förankrade. Erik Amnå, huvudsekreterare för Demokratiutredningen, presenterar Torsten Sverenius utredning i samma anda: den är ett bidrag till debatten om expertstyre, och ett viktigt fakta-underlag för kritisk ekonomisk journalistik och debatt.

Sverenius presenterar själv syftet så här: "Syftet med denna skrift är att bidra med fakta om och aspekter på Sveriges ekonomi och det ekonomisk-politiska skeendet efter 1970, samt diskutera hur vår politiska demokrati har påverkat respektive påverkats av detta förlopp." (s. 9) Och.

"Här görs inte anspråk på att presentera den korrekta versionen, även om nya fakta presenteras och hård kritik riktas mot rådande hypoteser och ”den officiella versionen” av hur Sverige tappade sin världsledande position. Det finns nämligen inte något sådant som en korrekt version om vad som har hänt – och kommer inte att finnas – eftersom händelseförloppet går att tolka ur så många olika aspekter, var och en korrekt eller inkorrekt på något vis." (s. 13)
Och:

"Skriften Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970? vänder sig i första hand till politiska beslutsfattare och i ämnet engagerade medborgare. Ambitionen har varit att föra en diskussion tillgänglig även för oinvigda. Eftersom detta inte är en avhandling utan en debattbok så är stilen personlig och berättande snarare än neutral och vetenskaplig, även om resonemanget är tänkt att vara vetenskapligt hållbart." (s. 14)
Sverenius resonerar också om hur hans egna värderingar präglar texten

"I det sammanhanget kan det vara lämpligt att uttala att inte heller författaren av dessa rader är fri från värderingar och ställningstaganden. Ett tydligt ställningstagande görs bland annat när jag framför hypotesen att besparingar som riktas mot humankapitalet, exempelvis våra skolbarn, inte är någon besparing för samhället utan i själva verket ett slöseri med våra resurser. Jag har alltså en och annan värdering, i huvudsak av humanistisk och ej partipolitisk art. När jag diskuterar svensk ekonomi försöker jag emellertid låta analysen vara överordnad." (s. 15)
Efter dessa och andra olika klargöranden i förordet börjar själva skriften med att diskutera Sveriges relativt svaga utveckling sedan 1970-talet. Det finns, säger Sverenius, två huvudsakliga tolkningar. Den första är att nedgången började redan på 70-talet och orsakades av den socialdemokratiska politiken. Den andra är att nedgången sker först på 90-talet med finanskrisen. Redan från första början tar TS avstådn från några del-tolkningar. Han börjar med idén att vi "levt över våra tillgångar", konsumerat för mycket i förhållande till landets resurser. Här har man hänvisat till överhettningen i slutet av 80-talet och underskott i budget- och bytesbalans. TS menar tvärtom att vi konsumerat för litet, undantaget några enstaka år på 70- och 80-talen. Som belägg för detta naför han att den inhemska efterfrågan (total konsumtion+totala investeringar) ökat långt mindre  i Sverige än något annat land i västvärlden sedan 1970. (s. 18) Vilket verkar lite konstigt som argument: ifall vi konsumerat "för mycket" måste väl bero på konsumtionens förhållande till produktionen? Så om produktionen ökat minst i Sverige av Västvärldens länder så är det inte så konstigt om konsumtionen också ökar långsamt? TS menar dock att föreställningen om överkonsumtion är felaktig och kan leda till alltför stram finans- och penningpolitik. Den andra föreställningen som TS skåpar ut är att keynesiansk politik ledde till Sveriges snabba återhämtning från 30-talskrisen; han menar att det hade mer att göra med devalveringen av kronan 1931. (s. 19) Det är tydligt att han ser 1990-talets fasthållande vid en fast växelkurs som ett felbeslut också i ljuset av denna information.

Han ställer en rad kritiska frågor om Sverige på 1990-talet. Detta börjar med maktkoncentrationen och likformigheten vad gäller den ekonomiska politiken där ett fåtal institutioner står i centrum -- Riksbanken, Rosenbad, LO, SAF, SNS, Handelshögskolen, m m. (s. 26) Och om inte ekonomer och sakkunniga ger en korrekt bild av orsakssammanhangen i ekonomin till medborgare hur ska detta hanteras? Också tidningarnas ekonomibevakning döms ut, och även Assar Lindbeck med sin unika maktposition får en släng av sleven (30-31). Är det för svårt att ha en avvikande åsikt i ekonomi-Sverige? Råkade Nordbankens chefsekonom Nils Lundgren ut för en bannbulla eftersom han i DN hösten 1992 diskuterade alternativ till kronförsvaret och den fasta växelkursen? (33) Ulla Reinius menar något sådant i sin bok Stålbadet (1996), och TS åberopar också Sven Grassmans ord om ”Den finansiella herrklubben i Stockholm” och Aftonbladet-kolumnisten Carl Hamilton. Civilekonomen Rolf Englund (m) fick, efter att hösten 1992 uppmanat riksbanksfullmäktiges ordförande Staffan Burenstam Linder att avgå, själv lämna sin tjänst som ekonom och utredare på Timbro. (s. 35) Det är tydligt att Sverenius ser Bengt Dennis, Kjell Olof Feldt och några till som skyldiga till en undermålig ekonomisk politik och penningpolitik som kostat landet och dess medborgare en massa, vilket de inte ställts till ansvar för; Rolf Englund och några till är i motsats till detta rollsatta som sanningssägare. (35-40) T ex: skulle kreditavregleringen 1985 leda till en stor finansbubbla, och visste Dennis och andra policymakers det på förhand? Från skulderna för 1980-talets bubbla och 1990-talets krasch går Sverenius vidare till Lindbeckkommissionen, som han ser som en manifestation av public choice-skolan och som en ensidig läsning av vad som hänt sedan 1970-talet, som lägger all skuld på politiker och ingen på ekonomer, och förlänar banker och exportföretag en status av allmänintresse medan medborgarna blir ett särintresse. (s. 47)

Efter den rätt långa inledningen handlar kapitel 2 om "Ekonomi och världsbilder". Sverenius fortsätter sin diskussion om nationalekonomin som lite går på tomgång kan jag tycka, men detta sakpåstående är intressant:

"Den ekonomiska politik som förts i Sverige har efter kostnadskrisen på 70-talet till stor del varit inriktad på att gynna de stora exportföretagen på den inhemska marknadens bekostnad. Trots det har vår export bara gått aningen bättre än i omvärlden, medan däremot de finansiella vinsterna via devalveringspolitiken har ökat betydligt mer än i omvärlden. Den inhemska efterfrågan har däremot ökat minst i hela västvärlden. Kring detta har det inte blivit någon debatt, de flesta tycks fortfarande inte ens känna till att så är fallet." (s. 54)
Så här 20 år senare känns beskrivningen av debatten inte särskilt pricksäker. Snarare är det väl idag det dominanta narrativet att 1980-talets devalveringspolitik för att lösa "kostnadskrisen" i industrin, exakt gick ut på att sänka den inhemska konsumtionen och få exportföretagen på grön kvist? Sedan skapades 1997 Industriavtalet med det uttalade syftet att exportindustrin ska vara top dogg i lönebildningen och andras konsumtionskraft ska öka i linje med just exportindustrins takt. Och, som Industriavtalets förespråkare alltid (delvis rimligt) säger: på 1980-talet hade vi sektorsvisa löneförhandlingar och alla fick en massa luft i kuvertet; sedan 1997 har vi haft industrin som top dogg och alla har fått reala löneökningar. (T ex Dagens Arbete 2010, 2017.) Vad som känns problematiskt med Sverenius resonemang är väl att 1990-talskrisen kommer förvrida alla jämförelser när man drar slutsatser om 19 länder baserat på statistik för åren 1976-1996. Som min lärare på b-kursen i ekonomisk historia inskärpte när vi fick läsa debatten mellan Korpi och Lindbeck om svensk tillväxt, så är val av start- och slutår i sådana jämförelser sällan oskyldiga och utan konsekvenser. Sverenius menar dock att han i en rad artiklar sedan 1995 visat på konsumtionens svaga utveckling i Sverige, och argumenterat för en mer konsumtionsledd tillväxt. Man kan väl säga att hans vilja besannats sedan ungefär 1999!** Men 1999 var Sverenius mycket missnöjd. 

"Att den privata konsumtionen i Sverige, med världens kanske modernaste produktionsapparat, bara ökade med 6 procent mellan 1976 och 1996 samtidigt som konsumtionen i jämförbara länder ökade med drygt 40 procent i genomsnitt – mer än sex gånger så mycket! – är inte detta värt att diskuteras i ett land där medborgarna fått höra att de levt över sina och landets tillgångar under samma period? Tydligen inte."(s. 55)
Här presenterar han det diagram som jag klistrat in överst i detta inlägg, med utvecklingen av privata konsumtionen 1976-1996. Han breddar diskussionen och menar att även den offentliga konsumtionen ökat långsamt: om man mäter ökningen 1970-1996 så är Sverige ett av de länder där total konsumtion, offentlig och privat, ökat minst. Detta vet inte ens kunniga ekonomer, menar han, och anför en slags bokföringsteori om ekonomisk tillväxt: konsumtionen utgör 80 procent av BNP och "Växer huvuddelen av kakan långsamt så är det följdriktigt att hela kakan växer långsamt." (s. 58) När konsumtionen i jämförbara länder ökat med 70 procent har den bara ökat med 30 procent i Sverige. Bara i Nya Zeeland, Kanada och USA har offentlig konsumtion ökat mindre än i Sverige sedan 1970.

 

Referens

Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970? SOU 1999:150. Demokratiutredningens skrift nummer 3. 


Fotnoter

* Sverenius kommenterar detta faktum på s. 19-22 i sin SOU. Där åberopar han bl.a. Björn Elmbrant och Agneta Hugemark för kritik av nationalekonomerna. Han menar också att Sven Grassman fått för lite cred för sin framsynta kritik av devalveringspolitiken 1982 och följande år. (24-25) Sverenius angriper också Feldt och Klas Eklund för att ha fört en näringslivsvänlig politik och därefter gått till näringslivet.

** Lucio Baccaro och Jonas Pontusson som de senaste åren argumenterat för ett tillväxtregim-perspetktiv på jämförande politisk ekonomi menar att den svenska tillväxtmodellen idag, deras mätperiod börjar i mitten av 1990-talet, är balanserad med både exporter och inhemsk konsumtion som drivkrafter.

fredag 20 november 2020

Tuffa tider i svenskt 1840-tal

Sandberg och Steckel publicerade 1987 och 1988 två klassiska artiklar om svenskarnas fysiska välmående på 1800-talet, mätt genom soldaters kroppslängd. Jag har bara fått tag på den ena av artiklarna, den i Explorations in Economic History 1988. De ramar in artikeln genom att tala om att vi inte vet så mycket om perioden 1815-1870 i svensk ekonomisk historia. Det finns två olika synsätt. Pessimister talar om "acute poverty" och om proletariseringen i jordbruket; från 1750 till 1815 växte jordbruksproletariatet från 350 000 till 700 000 personer och fortsatte växa till ungefär 1.3 miljoner år 1850. Då hade gruppen ökat från ungefär 20 procent av befolkningen 1750 till 40 procent 1850. (Carlsson 1961, s. 79). Optimisterna pekar på förbättringar i jordbruket: skiften, nya grödor (särskilt potatis), nya växtföljder, bättre verktyg, och systematisk avel av djuren. Även exportboomen av havre till Londons hästar. Dubbelheten i bedömningen speglas i Eli Heckschers klassiska An Economic History of Sweden (1954) där han talar både om "the pauperization of the Swedihs rural population around the middle of the 19th century" och att "the whole 19th century was one of extraordinary dynamism compared to earlier periods". Bland nyare studier hamnar Sture Martinius på den optimistiska sidan när han menar att jordbruksproduktionen per sysselsatt var konstant i hundra år till 1830, men ökade därefter ca 0.7 % om året 1835-70. Också bland optimisterna har vi Jörberg (1972) som finner en botten i reallönerna 1800, ökning till 1820, en liten minskning till 1850, och därefter en stark ökning till 1914.

Sandberg och Steckel bidrar till litteraturen genom att studera 40,000 soldater födda från 1720-talet till den senare delen av 1800-talet, som tjänade i armén från 1730 till 1890. (Kroppslängden reflekterar framför allt näring man fått i sig under livets första år och i adolescence, alltså ungefär tonåren.) De flesta soldaterna var indelta och spenderade bara en liten tid åt militära sysslor; större delen av året tog de hand om sina torp och var likt andra torpare i toppgruppen av det agrara proletariatet. (s. 4) Sandberg och Steckel organiserar sitt sample i fyra grupper: Östsverige, Västsverige (som beräknas ha 66 procent av befolkningen i landet!), Nord, och Stockholm. (s. 4-6) Ett metodproblem med att använda militära uppgifter är att armén tenderade att inte rekrytera riktigt korta män eller män med dålig hälsa, som genom detta också kunde vara korta. För att korrigera för denna under-representation av korta använder S och S en quantile-bend estimator som vilar på två antaganden: (1) bara en ända av fördelningen är avhuggen, och (2) fördelningen i befolkningen som helhet är normalfördelad. (s. 6)

De får fram att längden ökar för kohorter från de födda på 1730-talet till de födda på 1770-talet. Sedan sker en liten minskning till de födda runt 1785 och sen börjar längden öka igen till ca 1820 varefter en minskning sker till ca 1840-talet.


De följer Gustav Sundbärg, i Emigrationsutredningen från 1913, i att dela in landet i tre demografiska zoner. Deras enda justering mot Sundbärg är att omkategorisera Jämtland från Öst (!) till Nord. Stockholm ser de också som en separat, och särskilt ohälsosam, miljö. De anmärker att vad Sundbärg kallar Väst omfattar de facto hela sydsverige, och kunde snarare ha kallats hög fertilitet-hög befolkning-zonen medan Öst kunde ha kallats låg fertilitet-låg befolkning-zonen. (s. 8)

Mortaliteten föll överlag 1810-70 såväl som därefter. Undantaget är att barnadödligheten (men inte för småbarn) ökade i det sena 1840-talet och på 1850-talet; denna kris överkoms inte förrän efter "the subsistence disaster of the late 1860s". S och S uttrycker missnöje med att en nyare studie från SCB, Hofsten och Lundström (1976) inte förklarar chocken från 1840- till 1860-talet utan bara upprepar Sundbärgs icke-förklaring från 1909. Mässling, scharlakansfeber, kikhosta och dysenteri var inga nya sjukdomar på 1840-talet och förutom scharlakansfeber är de relaterade till brist på näring; att dessa sjukdomar tar död på så många barn 1840-70 tyder på undernärng. (s. 10-11) Å andra sidan är smittkoppor bara svagt relaterat till näring så förbättringen före 1840 behöver inte tyda på någon förbättring av kosthållningen då.

S och S använder Jörbergs reallöner -- som de räknar om med några korrigeringar som att inte ge varje län samma vikt oavsett befolkning (s. 12-13). En stor nackdel med Jörbergs daglöner är att de inte ger någon information om hur mycket jobb som var tillgängligt. Daglönare fick färre påhugg under år med dåliga skördar, och antagligen också sämre betalt då, även om detta inte fångas av Jörbergs data. Därför kollar S och S också på skördedata.

Var industrialiseringen dålig för hälsan?

I engelsk ekonomisk historia utvecklades på 1940-50-talen en viktig debatt om arbetarklassens levnadsstandard under industrialiseringen. De så kallade "pessimisterna", där Eric Hobsbawm var en ledande företrädare, menade att arbetarna på många sätt upplevde en försämrad levnadsstandard i det tidiga industrisamhället. Miljöföroreningar, trångboddhet med mera förkortade arbetarnas liv och deras frihet var inskränkt i fabrikens disciplin jämfört med landsbygdens friare och mera hälsosamma liv.

Lars Sandberg och Richard Steckel testar i ett kapitel från 1997 denna hypotes för Sverige. Industrialiseringen tog fart runt 1870, hävdar de. Före det styrdes ekonomin mer av skördecykler än av konjunkturcykler. Det bästa man kan säga om den ekonomiska utvecklingen därinnan var att landets befolkning i alla fall fördubblades från 1720 till 1850. Från 1800 till 1870 ökade befolknigen från 2.3 till 4.2 miljoner. Eftersom 75-70 procent av befolkningen försörjde sig på jordbruk är det inte förvånande att det "rurala proletariatet" växte. År 1750 var de 25 procent av den agrara befolkningen och 20 procent av hela befolkningen; 1850-70 var jordproletariatet istället 50 procent av den agrara och 40 procent av hela befolkningen. Produktionen per arbetare steg från ca 1830, menar Sandberg och Steckel, men med tanke på att jrodpriserna steg snabbt är det osannlikt att jordbruksproletariatet fick det bättre, och de fick helt klart det inte bättre under krisåren på det "hungriga fyrtiotalet" eller slutet av 1860-talet. Reallönedata för daglönare visar ingen ökande trend före 1870. (s. 130) Industrialiseringen tar fart efer 1879 men det är centralt att se att denna i Sverige var tämligen rural. Andelen av befolkningen som var urbanökade bara från 10 procent år 1800 till 13 procent år 1870. 1870 till 1914 ökade befolkningen från 4.2 milj till 5.7 milj, en lite långsammare ökningstakt än före 1870. Takten saktade ner pga fallande födslo- och dödstal kombinerat med omfattande emigration, särskilt till USA. Nationalinkomsten per capita steg med ungefär 2 procent om året 1870-1910 (Krantz och Nilsson 1980). Reallönerna dubblades (Hildebrand 1978). Runt 1900 arbetade ungefär 65 procent av industriarbetarna utanför städer (Gårdlund 1942, s. 296). 1870-1913 ökade urbaniseringsgraden från 13 till 26 procent.


Redan 1800 till 1870 -- trots bristande BNP-tillväxt -- föll mortaliteten och steg förväntad livslängd. Bland indelta soldater och "conscripted militia" (efter 1819) ökade genomsnittlig kroppslängd från 1790-talet till 1840talet. Därefter försämrades kroppslängden antingen mycket (indelta soldater) eller lite (rekryterade soldater). Därefter ökade kroppslängden igen, särskilt för de män som nått puberteten efter 1860-talets kris. Man kan förvisso säga att i och med försämringen för kohorterna födda ca 1840-50 till 1800-10 års nivå innebär att det inte finns någon riktig trend 1800-1870. De menar dock att man snarare ska tolka försämringen för kohorten födda på 1840-talet som en tillfällig dipp. (s. 142) Då fanns det alltså förbättrad hälsa 1800-1870 trots en avsaknad av ökade inkomster. Var det då freden, potatisen och vaccinet som gjorde det? (s. 143-144)

Perioden efter 1870 är, säger Sandberg och Steckel, på ett sätt mindre intressant eftersom den är mindre förvånande: inkomst och hälsa förbättras tillsammans.


Hälsan förbättrades efter1870 och under 1900-talet framför allt på tre sätt. (1) förbättrat näringsintag och förbättrade boenden, orsakat av bättre inkomster. (2) förbättrade kunskaper, inte pga stigande inkomster, om hygien och hälsa (3) offentliga investeringar i hälsa och medicin, t ex i sanitär infrastruktur och vaccinationer. (s. 156) "The fact that health conditions, and the level of human welfare, were trending upward even while average incomes were stagnating, income distribution
was becoming less equal, and the earnings of the mass of the population was probably declining clearly indicates that other developments (composition of diet, public health measures, improved child care, and epidemiological conditions) favored improved health." (156-7)


Lars Sandberg, Richard H. Steckel (1997) "Was Industrialization Hazardous to Your Health? Not in Sweden!", kapitel i Richard H. Steckel and Roderick Floud, Eds Health and Welfare during Industrialization. University of Chicago Press. January 1997