måndag 15 februari 2010

Utländska byggnadsarbetare på 88 procent

"Andrzej Chudy har dubbel yrkesutbildning – som snickare och målare. Trots det tjänar han mindre än de andra på bygget. Orsak: Både han och yrkesutbildningen kommer från Polen. Andrzej Chudy och Ireneusz Potymko får bara 88 procent av den lön svenskarna får.

Andrzej Chudy och Ireneusz Potymko gipsar en innervägg på bygget i Kärrtorp söder om Stockholm. De har hyrts ut till Skanskabygget från bemanningsföretaget Expandera mera.
Andrzej Chudy och andra polacker tjänar mindre än svenska byggnadsarbetare. När de hyrs ut till ett bygge där arbetslaget har ackordslön får polackerna bara 88 procent av lönen. Eftersom de inte har svenskt yrkesbevis räknas de inte som byggnadsarbetare utan kallas övriga arbetare.

Grundlönen är 123 kronor. Andrzej har drygt en tia till i timmen – men fortfarande drygt 20 kronor mindre än svenska byggare.
– På ett år blir ju det jättemycket pengar. Jag har frågat facket varför det måste vara så men de säger att jag måste ha ett svenskt yrkesbevis, säger Andrzej Chudy.
För att få det svenska yrkesbeviset krävs att han gör ett prov – på svenska.
– Jag läser svenska på SFI (svenska för invandrare) men kan fortfarande inte tillräckligt för att kunna göra ett flera timmar långt teoretiskt prov på svenska."
Fredrik Karlsson, "Avtal ger byggjobbare lägre lön", Byggvärlden 29 november 2007

Inga kommentarer: