torsdag 13 oktober 2011

Att göra karriär på att vara högerns favorit-"sosse"

"aldrig är väl en populist som Lotta Gröning, en liberal som Jonas Morian eller en hangaround som Stigbjörn Ljunggren så mycket socialdemokrater som när media vill ha 'röster från tunga socialdemokrater'. Kunde ni inte ha visat er socialdemokratiska tyngd när det gällde att driva socialdemokratisk politik någon gång, typ i senaste valrörelsen?"
Jonas Wikström, "Juholtdrevet", 10 oktober

En av de saker som fascinerar mig mest i svensk politik är den roll som spelas av de - Gröning, SBL et al - som gjort och gör karriär på att säga samma saker som den genomsnittlige moderaten säger, fast under beteckningen "socialdemokrat" eller "socialdemokratisk debattör". För med den beteckningen blir ju den icke så originella kommentaren så mycket mer värdefull för borgerligheten.

Och jag känner såklart igen mekanismen: på Socialdemokraternas partikongress 2009 gjorde Ulf Adelsohn (m) succé på ett seminarium genom att vara självironisk, humoristisk och - viktigt! - kritisk mot Moderaterna. Självklart gillar sossar att höra en moderat kritisera moderater. Och lika mycket gillar borgerligheten - med pengastarka uppdragsgivare som Axess och Timbro - att höra personer som kan betecknas socialdemokrater, kritisera sossarna.

Skillnaden mellan Adelsohn å ena sidan och Ljunggren och Gröning är förstås att de två senares inblandning i svensk politik består framför allt av att vara borgarnas favorit-"sosse", medan Adelsohn antagligen någon gång säger någonting positivt om det egna partiet.

---
Uppdatering 17 oktober
" En del statsvetare tycker, spekulerar och tror. Andra statsvetare ägnar mycket tid, engagemang och kraft åt att försöka stilla sin nyfikenhet genom att läsa på & själv/tillsammans med andra undersöka och analysera stora mängder systematiskt insamlade data om det aktuella fenomenet."
Henrik Ekengren Oscarsson om skillnaden mellan Stig-Björn Ljunggren å ena sidan och forskare å den andra.

---
Uppdatering 20 januari 2012
Mer om att agera borgerlighetens nyttiga idiot för att själv få uppmärksamhet:
"Värre är när drevet hittar och exploaterar sprickor i partibygget, fraktionsstrider och personkonflikter. Också här har sossarna visat Vänsterpartisterna hur man inte ska göra. När DN ringer och vill ha en kommentar, tänk igenom vad ett smekt ego är värt i relation till ett parti i fritt fall. Och när Newsmill tycker att just du borde skriva om ett personligt nederlag i ett internt och för dig centralt ärende, fråga dig ifall du vill bli den nyttiga idiot som borgerligheten suktar efter att dra fram i ljuset."
Martin Hofverberg, "Den stundande smutskastningen", Dagens Konflikt 19 januari

Inga kommentarer: