onsdag 23 mars 2011

Europas bank-stresstest 2011

Andrea Enria, chef för EBA

Efter krisen skapades den nya EU-institutionen European Banking Authority, den startade 1 januari i år, som är baserad i London och har Andrea Enria, som tidigare arbetat på den italienska centralbanken och ECB, som chef. Nu diskuteras i pressen för fullt utformningen av det "stresstest" av Europas banksektor som EBA ska genomföra i sommar. Förra sommaren genomfördes också ett europeiskt stresstest, då av Committee of European Banking Supervisors, och detta test har fått mycket kritik i efterhand för att ha varit dåligt utformat; bland annat så klarade två irländska banker testet, varpå de föll bara några månader senare.

Ett stresstest för banker är en slags scenario-analys när man ponerar en starkt negativ ekonomisk utveckling, bestämd med vissa siffror, och gör ett fiktivt test av hur de existerande bankerna skulle klara en sådan utveckling/recession. Det man är intresserad av är alltså hur känsliga bankerna är för en ekonomisk nedgång - skulle de krascha? Eller har de så mycket kapital, och så hög och god kärnprimärkapitalrelation (! begreppet!) så att de klarar sig?

Det EBA-test som ska göras i sommar verkar som huvudsaklig modell ha en med följande huvudsakliga antaganden:
  • 0,5 procent minskad BNP i eurozonen i år (0,4 procent i Europa totalt), och 0,2 procent minskning år 2012. (EU-kommissionens prognos är 1,7 procents tillväxt i år och 2 procent år 2012.)
  • 15 procents fall för aktiemarknaderna
  • Fastighetsprisfall på 36 procent i Storbritannien över två år, 24 procent i Irland, 15/30 procent för Spaniens bostads- respektive kommersiella fastighetssektor (alla siffror hämtade från Jenkins och Thomas artiklar, se nedan)

Patrick Jenkins och Brooke Masters, "Bank watchdog sets out to square the circle", FT 15 februari 2011
Patrick Jenkins och Brooke Masters, "Europe’s bank regulator aims to restore faith", FT 6 mars
Patrick Jenkins, "EBA chief seeks to stress rigour of latest European bank tests", FT 17 mars
Landon Thomas Jr., "New Details Are Announced for Europe's Bank Stress Tests", NYT 18 mars

---
Uppdatering 19 juli 2011
I fredags, den 15 juli, kom resultaten från stresstesten och 9 av 91 deltagande banker misslyckades med att leva upp till testets krav. De 9 som misslyckades var fem från Spanien, två grekiska, en österrikisk och en tysk. Alla analytiker tycks dock överens om att stresstestet var alldeles för snällt - WSJ:s rubrik på en analys är "Europe Has Failed Another Stress Test".

Det mest uppenbart snälla med testet är att de inte har tagit in möjligheten av en statsbankrutt (Grekland eller Spanien, t ex) i scenariot som testats. Vidare är det bara 5 procent core capital som ställts som krav - jämför med Basel III:s kommande krav på 7 procent.

Enligt WSJ och FT säger EBA:s reglerare och analytiker själva att den stora poängen med detta stresstest inte är att göra ett realistiskt test, utan att tvinga bankerna till att släppa fram stora mängder information om deras finansiella situation, så att sedan vilken analytiker som helst kan modellera de scenarion som han/hon vill testa. Patrick Jenkins skriver: "Privately,European regulators happily concede that this was the real merit of the exercise all along. Having forced banks to publish details of their holdings and sovereign bonds and credit exposures country by country, it didn't matter that political constraints stopped them modelling for a Greek default, if that modelling could be done independently by professional analysts who the market was more likely to listen to in any case." Varje bank som deltog i stresstestet släppte 3200 datapunkter, vilket förstås är en grymt stor mängd information. Banker som italienska Intesa Sanpaolo och spanska BBVA har också sett sina aktier falla i värde, trots att de klarade EBA:s test; information har kommit fram som marknadens aktörer ser negativt på (se FT Lex 19 juli).

FT Lex, "Pass masters", FT 19 juli
Patrick Jenkins, Megan Murphy, Brooke Masters, James Wilson, Peggy Hollinger, Miles Johnson, Kerin Hope, Rachel Sanderson och Peter Wise, "Spain takes brunt of stress test failures", FT 16-17 juli
Patrick Jenkins, "Europe stress tests have been undermined by indecision", FT 19 juli
Simon Nixon, "Europe Has Failed Another Stress Test", WSJ 18 juli

---
Uppdatering 29 augusti 2011
På Fed-konferensen i Jackson Hole, Wyoming hävdade IMF-chefen Christine Lagarde kontroversiellt att europeiska banker måste kapitaliseras illa kvickt. Att 82 av 91 banker som deltog i årets stresstest klarade testet, verkar inte imponera på Lagarde.
Patrick Jenkins, Megan Murphy, Ralph Atkins och Peter Spiegel, "European officials round on Lagarde", FT 28 augusti

Inga kommentarer: