lördag 8 augusti 2009

Gamla Nina Björk-artiklar på DN.se

"Kreativitet, värde, generositet – någon försöker få mig att inte förstå de här orden. Varpå varje professor i svenska språket antagligen skulle svara: Nej, någon försöker få dig att förstå de här orden på ett nytt och annorlunda sätt. Språket utvecklas hela tiden. Där finns inget rätt och fel; allt är bara mänskliga konventioner som förändras över tid. Språket är ingenting annat än vad människor gör med det. Om tillräckligt många börjar använda ordet värdighet i samband med mascara så blir det sättet att använda det det rätta sättet.

Okej herrar och damer språkprofessorer, säger jag då, men ni förutsätter i så fall ett demokratiskt samhälle där att vara många är det som ger makt. Vi lever inte i det samhället. Vi lever i det samhälle där pengar ger makt. Pengar att tapetsera min stad och min tidning och min hjärna med en reklamslogan som säger att jag är värd L’Oréals mascara. Pengar att förändra språket.

Om språket är ett slags ständigt pågående förhandling mellan människor om hur ord ska användas så är pengar ett orättvist förhandlingssätt. Ett odemokratiskt argument. Det blir ett penningmaktens språk, som tjänar sina egna intressen. Ytterst intresset att dra in mänskliga egenskaper – kreativitet, värdighet, generositet – i ett penningens universum.

Och nu tror jag att någon säger: Snälla du, du har missuppfattat ordet demokrati. Demokrati är marknadsekonomi. Och då svarar jag: Nej, jag har inte missuppfattat någonting. Jag förstår fullständigt ordet demokrati. Än så länge. Hur länge?"

Nina Björk, "Kreativitet, värde, generositet – någon försöker få mig att inte förstå de här orden", Dagens Nyheter 2 mars

"Alla talar om språk. Ingen talar om pengar."

Nina Björk recenserar Birgitte Huitfeldt Midttuns Kvinnereisen. Møter med feminismens tenkere i DN, 5 september

Nina Björk, "Vänsterns kulturella vändning", DN 31 januari 2004 (recension av Nancy Frasers Den radikala fantasin.)

"Det är inte Shakespeare det handlar om", 10 februari 2004 (om Harold Blooms kanonförsvarande.)

"Ska en karl verkligen behöva shoppa", 13 mars 2004 (om tv-serien Fab 5 och konsumismen.)

"Gamla mamma är passé", 28 maj 2005 (om tidskriften Mama.)

"Vi är på helt fel spår", 30 oktober 2005
plus diskussion: intervju 1 november, Hanne Kjöller 7 november, Ulrika Milles 8 november, Niklas Ekdal 11 november, Peter Wolodarski 11 november, Maria Schottenius 14 november, Petra Ulmanen 21 november, Katarina Bjärvall 28 november

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar